Читај ми!

Da je Doha Sanremo – šest najboljih (domaćih) pesama o fudbalu

Dok se 32 reprezentacije u Kataru bore za titulu najbolje na svetu, izabrali smo (ovaj put bez Nede Ukraden, Ilketa i ostalih članova žirija „Pesme za Evroviziju“) najboljih šest domaćih (ne navijačkih) pesama inspirisanih fudbalom i fudbalerima, koje odlično mogu da posluže kao saundtrek svakog narednog mundijalskog dana na programima RTS-a.

1) Zlatni prsti – Super finale

Vanvremenski disko-bugi zaječarskog benda „Zlatni prsti“, originalno iz sedamdesetih, a realno dobar pred svaku veliku utakmicu, naročito finalnu.

Poruka pesme je da je u sportu najvažnija motivacija („bićemo bolji, mila, ako dođeš i ti“) bez obzira na to da li protivnici „igraju strašno, igraju k'o Čelsi siti“. Zato neka vatre se pale...

2) Roze poze – Daj gol

Beogradskom rok bendu „Roze poze“, osnovanom sredinom osamdesetih, fudbal je često bio inspiracija.

Među nekoliko odličnih pesama u kojima lako može da se prepozna svako ko je makar deo života proveo na stadionu („Ja sam sa stajanja“, „Napadaj, ne propadaj“, „Novine za sedenje“), kao najhimničnija i najpoznatija izdvaja se „Daj gol“, singl iz 1989. koji se godinu dana kasnije našao i na prvom studijskom albumu „pozera“.

U pesmi se ne pominje nijedan klub ili reprezentacija, ali je rado pevala na tribinama raznih boja jer tako jednostavno a efektno sumira jedinu želju svakog navijača svakog tima na svetu – daj gol!

3) Riblje pušenje – Pobednička/Gubitnička

Upečatljiva saradnja dvojice legendi Ju-roka – Bore Đorđevića i Neleta Karajlića, donela je vanvremenski hit, napravljen za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine, koji se lako može primeniti na svako veliko takmičenje na kojem nastupa fudbalska selekcija Srbije (nekada Jugoslavije).

Oplemenjena tradicionalnom srpskom muzikom – veselim tonovima duvačkog orkestra i segmentima pesme „Marš na Drinu“, „Pobednička“ je nosila jugoslovenske fudbalere do osmine finala Mundijala u Francuskoj, a taj plasman ostvaren je bez izgubljenog meča u grupi.

Usledio je duel sa Holandijom, koji većina ljubitelja fudbala na ovim prostorima i danas pamti, ne po dobru – kažu da se prečka koju je pogodio Mijatović sa 11 metara i dalje trese na stadionu „Munisipal“ u Tuluzu, a ostalo je istorija.

Poučeni iskustvom i mentalitetom naših fudbalera, Bora i Nele su napravili još jednu verziju pesme – „Gubitnička“, koja na najbolji način oslikava stav javnosti kada fudbaleri razočaraju (što zaista nije redak slučaj u bliskoj prošlosti). „Niste ni za Palilulac“, jedna je od blažih uvreda...

4) Kuguarsi – Dejo

Nije mnogo fudbalera u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala opevano, ali jeste Dejan Dejo Savićević.

Komični rok sastav „Kuguarsi“, u kojem su svirali i pevali poznati srpski glumci (Dragan Jovanović, Dejan Matić, Nikola Đuričko, Rade Marković, Boris Milivojević, Bogdan Diklić...) objavio je svoj debi album „Smešna strana muzike“ 1998. godine, kada je održano i Svetsko prvenstvo u Francuskoj.

Na albumu se našle i hit pesma „Zidareva ljubav“, turbo-folk parodija, za koju je tekst napisao reditelj Srđan Dragojević, ali i fudbalska himna „Dejo“, posvećena reprezentativcu Jugoslavije Dejanu Savićeviću. 

Dejo, Dejo, Dejo majstore, pa ti si bog...

5) Cepeni ćunci – Foodball madness

Bili ste pankeri kad je bila fora... Najbolja pank muzika dolazi iz Ladovice, to već svi znaju. Sportska tematika je neizostavna, ne samo u pesmama „Cepenih ćunaca“, jer kažu da „Progres“ iz Ladovice igra bolje kad se sa tribina ore stihovi pomenutih pankera.

Fudbalski bes proizvodi mnogo sitnih stvari, poput demagogije pre i posle meča. Pesma najbolje opisuje osećaj navijača Srbije nakon poraza od Brazila. Treba je slušati isključivo posle neuspeha, radi umirenja. 

6) Stereo banana – Broj jedan

Nišlije Marko Anđelković Naopak i Nemanja Nedeljković Nemus osnivači su i članovi „Stereo banane“ u čijoj kreaciji dolazi i pesma „Broj jedan“, posvećena golmanima, ne samo fudbalskim.

Putem imena i prezimena golmana koji su deo pesme iskazuje se poštovanje svim ljudima među stativama i predstavlja omaž toj nezahvalnoj profesiji.

Nakon prikazanog na Mundijalu od Giljerma Očoe, Vanje Milinkovića-Savića i Ščensnog, opet golmani dobijaju svojih pet minuta.

Sa albuma „Stereo banane“ na kojem se nalazi i „Broj jedan“, valja primetiti i proročke reči niškog dua iz pesme „Smrt Branka Miljkovića“, pomalo provokativne, upućene raznim izvođačima što su se utrkivali da osvoje srca navijača...

„Mnogo smo dobri sa svima, nalaze nam nastupe – prstom ne mrdamo nikad, sve to radi ekipa. Sa'će prvenstvo čim se završi liga, spremamo nešto, zvučaće kao navijačka himna.“

Ovde nema takvih, pošto, što bi rekao selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, pri sastavljanju ove liste, „niko nas nije zvao, molio i niko nije suflirao“...

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво