Читај ми!

Sestre Marina i Marija su napisale najlepšu pesmu o Srbiji

Pesma „Srbija“ autorsko delo Marine i Marije Gobović, ove godine je u Vrnjačkoj Banji, na manifestaciji „Srbija više od lepote“ proglašena za najlepšu pesmu o Srbiji. Bliznakinje Marija i Marina vode hor „Slavujčići“ pri Hramu Svetog Save i neguju izvornu tradicionalnu muziku.

Marija i Marina Gobović su sestre bliznakinje. Obe su diplomirane pravnice, stanuju u istoj zgradi, muževi im se obema zovu Bojan, i obojica su elektroinžinjeri. Jedina razlika je što Marija ima troje, a Marina dvoje dece.

Osim toga, sestre Gobović vode dečji hor „Slavujčići“ pri Hramu Svetog Save.

„Hor 'Slavujčići' postoji šest godina. U januaru smo održali jedan divan Božićni koncert gde je prisustvovao i Njegova svetost, Patrijarh srpski, gospodin Porfirije, i čuo je kako nas dve izvodimo taj divan program u Hramu Svetog Save i nakon toga dobile smo poziv da vodimo hor 'Slavučići' pri Hramu Svetog Save, na šta smo izuzetno ponosne i to nam je velika čast“, naglašava Marija Gobović, gostujući u Beogradskoj hronici.

„Učimo ih našu pravu izvornu muziku pošto se Marija i ja godinama zalažemo za očuvanje naše tradicionalne izvorne narodne muzike i dobitnice smo brojnih priznanja i laureata upravo za očuvanje te tradicionalne muzike, kao i za rad i zalaganje sa najmlađima“, dodaje Marina Gombović.

Rad sa decom nije lak, napominje Marija, ali im znači što su u prilici da im prenesu svoje iskustvo, da ih animiraju i edukuju. Zato pozivaju sve zainteresovane roditelje čija deca imaju dara za muziku da ih dovedu u Hram Svetog Save, jer od 27. avgusta od 10.30 ponovo kreću časovi hora.

„Naša deca su nam najveći kritičari pri stvaranju muzike i pri komponovanju muzike za decu. Marija ima troje dece, devojčicu od 10, dečaka od sedam i bebu od 17 meseci. Moj sin Janko ima osam i po godina i ćerkica pet godina i svi sem bebe Sare idu u hor 'Slavučići'. I deca od starije sestre isto dolaze na hor i naravno da nam pomažu u radu. Kad krenemo da komponujemo neku pesmu, ako se njima neka numera ne dopada, znamo da se neće dopasti ni drugoj deci“, objašnjava Marina.

Na njihovom trećem albumu Deci na dar, na primer, nije se našla jedna pesma jer je Marijina ćerka rekla da je jako tužna, tako da su sve ostale pesme brze, osim jedne uspavanke Lepo lane.

Ove godine, u Vrnjačkoj Banji, na manifestaciji „Srbija više od lepote“ pesma Srbija koju su napisale Marija i Marina proglašena je za najlepšu pesmu o Srbiji.

„Pesma predstavlja spoj vere i tradicije, a Marina je uradila i muziku i tekst za ovu pesmu i dobile smo nagradu za nju, na šta smo izuzetno ponosne. Ekranizovali smo pesmu. Obuhvatile smo prelepe predele Srbije. Snimale smo na različitim lokacijama“, naglašava Marija.

„Uvek smo insistirale na toj doslednosti i nismo nikada odustale od tog muzičkog pravca. Mogu da kažem da imamo nekoliko numera uz trube. Naša velika prijateljica je bila Usnija Redžepova i njena želja je bila: 'Nemojte da se zaborave moje pesme i pevajte puno pesama uz trubu‘. Kao omaž njoj, mi smo snimile nekoliko numera uz trube, tako da se na našem repertoaru mogu naći različite numere“, ističe Marina.

Marija i Marina trenutno pripremaju novi album. Jedan će biti sa izvornom tradicionalnom narodnom muzikom. Vlada Panović, šef Narodnog orkestra RTS-a, je uradio dve pesme i producent je celog albuma. Drugi album će biti album za decu sa duhovnom muzikom za koji same komponuju sve numere i sve će biti posvećene Svetom Savi.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво