Читај ми!

Drugi dan Guče: RTS-ov Big bend uz prenose koncerata na Prvom programu

U Guči - drugi dan, odnosno drugo veče festivala trube. Na programu je više koncerata, a među njima i nastupi izvođača iz Radio-televizije Srbije.

Trube u Guči grme na sve strane, a posetioci kažu da ovaj Sabor jednostavno - treba doživeti. Gosti sa svih strana sveta, kako kažu - ne žale se na vrućinu, i uživaju u bogatom programu festivala trube. 

Ljubitelji trube i vesele atmosfere u Guči, tokom druge večeri festivala, će nakon koncerta Big benda RTS-a moći da uživaju i u koncertu najboljih muzičara i umetnika pobednika prethodnog izdanja Dragačevskog sabora trubača.

Zatim slede nastupi trubačkih orkestara Dejana Lazarevića i Ekrema Mamutovića.

Najatraktivnije programe 61. festivala trube prenosimo od 22 sata na našem Prvom programu i na RTS Planeti.

U Guči nije neobično da sretnete više generacija trubača. Često su u orkestru i otac i sin kao što su Vranjanci Mladenovići, koji sa trubom žive decenijama.

Nenad Mladenović, trubač

„Trubu smo nasledili od Bakije Bakića, koji je bio glavni šef, pa je onda on ostavio mom ocu Milanu Mladenoviću, pa Milan Mladenović Nenadu Mladenoviću, pa Nenad, pa sad Stefan Mladenović, znači to su četiri, pet generacija trubača u Vranju i koje su stalno na vrhu", kaže Nenad Mladenović.

Na pitanje o tome koliko je teško breme nastaviti tradiciju, Stefan Mladenović odgovara: „Nije teško, ne znam nekako je to kod nas urođeno, nije teško uppšte mi volimo da sviramo, volimo trube".

Na trodnevnoj smotri , prikazuje se bogata riznica narodne tradicije i kulture. Na pozornicama se prepliću pesma I igra pevačkih grupa, kulturno-umetničkih društva, a u nastupima na stotine učesnika u srpskoj narodnoj nošnji.

„Mi se bavimo narodnom izvornom pesmom, pevamo po svim takmičenjima narodne izvorne muzike, po Republici Srpskoj, Bosni, Srbiji, da ne pričam redom", izjavio je Željko Kostić iz muške pevačke grupe „Dragačevci".

Očuvanje tradicije i izvorni sadržaji uz trubačke koncerte organizatori veruju srž su saborovanja, ali i budućnost značajne kulturne manifestacije.

„Takmičenje zdravičara, izbor za najlepšu narodnu nošnju, pevačke grupe sa decenijama staža pokazuju da saboraši uvek rado dolaze u Guču da čuju ono što Sabor zaista jeste i ono što neguje", rekla je organizatorka kulturno-umetničkog programa Marija Nerandžić.

Ko je Prva truba Guče, znaće se u nedelju, nakon finalnog takmičenja.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво