Читај ми!

Uprkos „džez mazohizmu" - program obećava, uskoro počinje Nišvil

Festival „Nišvil" biće održan od 5. do 14. avgusta u Nišu, a program je prestavljen na konfereniciji za novinare u Galeriji „Atrget" u Beogradu. Zatim je održan koncert Milana Petrovića i njegovog kvarteta na Trgu republike.

Tokom deset dana ovogodišnjeg Nišvila nastupiće 850 izvođača. Na 15 scena biće izvedeno 250 programa.

„Mi imamo neograničenu količinu entuzijazma, a i ono što je Miša Blam govorio - neograničenu količinu mazohizma. Da biste se bavili džezom, morate biti i mazohista malo. Naravno, sve ima svoje granice, ali je naš cilj da se koncentrišemo i da uradimo ovaj festival, da ostane u najboljem sećanju publike, čak i ako ga ne bude više u Srbiji", izjavio je direktor „Nišvil" festivala Ivan Blagojević.

Ovogodišnji „Nišvil" ima oproštajni ton. Dvadeset osam godina bio je mesto susreta kvalitetne muzike i dobre atmosfere.

Da bi opstao, potrebno mu je više sredstava od države i grada Niša. Uprkos svemu, program obećava.

Pored mnogobrojnih muzičara, posetioce očekuju i Nišvil filmski samit, ponoćni džez dens do zore, kao i pozorišni program koji čini 20 predstava.

„Izdvojio bih predsatvu Balkan bordelo. To je koprodukcija tri grada - Beograd, Priština i Njujork. Zapravo, prvi put, posle mnogo, mnogo godina, neko pozorište sa Balkana gostuje i radi predstavu na engleskom jeziku u čuvenom avangardnom pozorištu, nosiocu avangarde sedamdesetih godina - pozorištu La mama iz Njujorka", rekao je glumac Ivan Mihailović.

U okviru ovogodišnjeg „Nišvila", nagrada za životno delo biće uručena džez i soul muzičarki Beti Đorđević.

„Jako sam se obradovala. I evo sad se bliži dan kada će se to i desiti, za desetak dana sam u Nišu, a onda jedanaestog nastupam sa svojim kvartetom, tako da ću i pesmom zahvaliti na ovoj predivnoj nagradi", rekla je umetnica.

Dobar džez širio se Knez Mihailovom. Na platou ispred Kulturnog centra Beograda Milan Petrović i njegov kvartet promotivnim koncertom najavili su početak „Nišvila".  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво