Читај ми!

Ju grupa – više od 50 godina čistog rokenrola

„Ju grupa“, najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije, 10. septembra na Tašu pravi veliki muzički događaj, na kome će, u krugu svojih prijatelja, kolega i verne publike, obeležiti važan jubilej, 50 godina postojanja.

Ovom velikom bendu će se na bini pridružiti veliki broj muzičara, kolega iz cele Jugoslavije, koji će se svi predstaviti tokom uzbudljive i dinamične kampanje za koncert, koja će trajati celo leto, uz pregršt iznenađenja. Članovi „Ju grupe“ vole da naglase da ih „samo ljubav i jednostavnost“ održavaju svih ovih godina.

 O „Ju grupi“, Peca Popović je rekao:

„Godine kad je muzika bila važna, a ne bućkuriš, vode u prošlost. U dane kad je nastala Ju grupa svedok sam, znam ih od početka, praktično pre velikog praska!  Stvarnost ume da se ponekad razbije o čvrstinu pene sećanja. Navala uznemirene sete podseća me da se u istini Ju grupe nalazi puno moje životne istine. Sve najlepše što se moglo doživeti u domaćem roku, ja sam proživeo uz Jeliće i njihove saučesnike u tom velikom putovanju kroz vreme i iskušenja. Uspeli jer su nadigrani tek pošto se nisu odrekli beskompromisnosti, voljeni jer na bini nikad nisu pobeđeni, poštovani jer su ostali pošteni...“

„Ju grupa“ je bend koji najduže postoji na ovim prostorima i koji je prvi počeo da kombinuje rok muziku sa elementima tradicionalne muzike sa balkanskih prostora.

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa neuništivom braćom Žikom i Dragim Jelićem, prošavši kroz brojne faze i postave, gde je poslednje tri decenije treći stožer gitarista Petar Jelić, „Ju grupa“ je objavila niz značajnih albuma, od prvenca Ju grupa (1973) do poslednjeg Evo stojim tu (2016), na kojima su, kao i na nekoliko singlova, zabeležene antologijske pesme, kakve su Crni leptir, Čudna šuma, Kosovski božuri, Od zlata jabuka, Mornar, Dunavom još šibaju vetrovi. Na jubilej od pola veka objavljuje se boks-set od svih 13 albuma, ukupno 134 pesme, zajedničko izdanje PGP RTS-a i Jugoton/Croatia records.

„Ju grupu“ su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom „Idejni posed“. Na nastupu u zemunskom klubu „Sinagoga" 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali „Ju grupa“. Godinama kasnije svirali su na redovnim rođendanskim koncertima 29. novembra, na Dan Republike. 

Koncert zajedno organizuju Studio „Berar" iz Novog Sada i "Marsh Production" iz Beograda.

Budite deo istorije rokenrola i dođite da uživate u vanvremenskim rok hitovima.  

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво