Читај ми!

„Vidovdanska rukovet – koncert prijatelja“ u znak sećanja na Merimu Njegomir

U znak sećanja na istaknutu estradnu umetnicu Merimu Njegomir, 27. juna će u Kolarčevoj zadužbini biti održan humanitarni koncert „Vidovdanska rukovet“.

Humanitarni koncert organizuje Fondacija „Njegomir" a sredstva su namenjena mladim i talentovanim ljudima koji su se opredelili za narodnu muziku. Nastupiće „Kvintet snova", nažalost sada bez Merime.

Kako navodi gost Jutarnjeg programa, sin Merime Njegomir, Marko, Fondacija „Njegomir“ je osnovana sa namerom da se nastavi ono što je njihova majka radila tokom svog života.

„Ona se jako dugo i predano bavila humanitarnim radom i hteli smo to da ozvaničimo kroz jednu fondaciju. To smo moje sestre i ja odlučili i uz pomoć profesora Rackova osnovali i nadamo se da će zaživeti“, dodaje Marko Njegomir.

Kako podseća profesor Nikola Rackov ovakvih fondacija nema u drugim vrstama muzike, osim fonda operske dive Brede Kalef koji je i dalje živ, dok je većina drugih koji su osnivani, ugašena. U zabavnoj i džez muzici takvih fondacija nema.

„Mi u narodnoj muzici po prvi put osnivamo jednu fondaciju. Mi smo hteli da sačuvamo uspomenu na Merimu i mada smo zakasnili sa koncertom u novembru koji je trebalo da bude humanitaran i da pomogne njeno lečenje. Pomerili smo za proleće i osnovali fondaciju“, ističe profesor Rackov.

Koncert u Kolarčevoj zadužbini će ujedno biti i promocija fondacije „Njegomir“, a Marko Njegomir očekuje da će ovo biti samo jedan u nizu sličnih koncerata.

Na koncertu će nastupiti „Kvarte snova“ – Jadranka Jovanović, Snežana Berić Ekstra Nena, Oliver Njego i sam profesor Rackov. Posebna gošća će biti Svetlana Ceca Bojković i Narodni orkestar RTS-a pod upravom Vlade Panovića čiji je Merima bila urednik punih osam godina.

„Izvešćemo sve ono što je Merima godinama sa nama u kvintetu pevala i u čemu je uživala. Jedan multi žanrovski program, pri čemu je Narodni orkestar spremio jedan divan instrumental njenih hitova. Počećemo sa Ave Marija, a završićemo sa Tiho noći, moje zlato spava, gde će Svetlana Bojković, specijalno napisanu pesmu Nikole Jovanovića o Merimi Njegomir, čitati prvi put“, navodi profesor.

„Svako ko bude kupio kartu za ovaj koncert je na neki način donator fondacije, a već na Danima Sokobanje biće nagrađen dobitnih prve nagrade iz sredstava fondacije“, naglašava Marko Njegomir.

„Ta žena je imala čaroban glas. Nikada nije pevala falš. Znala je žanrove. Ona nije znala svetske jezike, ali je pevala na 20 jezika. Bogatstvo njenog pevanja je bilo takvo da je ona jedina u Srbiji snimila disk sa ruskom muzikom. Jedina u Srbiji snimila dva diska sa crnogorskom muzikom, a o ostalih 35 diskova i da ne pričam“, naglašava Nikola Rackov.

Svoje uspomene na Merimu Njegomir profesor Rackov je pretočio u monografiju Pesma, godine, život ... Merima, koju će Fondacija da obnovi i izda drugo izdanje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво