Читај ми!

Torino domaćin Evrosonga 2022, kako će Srbija odabrati svog predstavnika

Radio-televizija Srbije raspisala je krajem septembra javni konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati našu zemlju na „Pesmi Evrovizije“ u maju 2022. u Italiji. RAI je doneo odluku da se „Evrosong“ održi u Torinu 10, 12. i 14. maja sledeće godine.

Konkurs za nastup na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju biće otvoren do 1. decembra 2021. Kako navodi gošća Dnevnika, glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa Olivera Kovačević, već je pristiglo sto prijava, što ohrabruje i raduje.

„Radio-televizija Srbije sama odlučuje koju će pesmu izabrati da predstavlja Srbiju na 'Pesmi Evrovizije' jer ta kompozicija predstavlja RTS kao kuću, ali predstavlja i našu državu, Republiku Srbiju. To je najveće muzičko takmičenje na svetu i najveće televizijsko takmičenje“, naglašava Kovačevićeva.

Napominje da su se već neki javili kao samoproklamovani predstavnici na „Pesmi Evrovizije“, ali ističe da je konkurs otvoren do 1. decembra.

„Želimo da dobijemo što više prijava da bismo što kvalitetnije kompozicije mogli da odaberemo“, dodaje gošća Dnevnika.

Na konkurs imaju pravo svi da se prijave. Jedini uslov je da izvođači 1. maja imaju najmanje 16 godina. Želja je da se prijave i afirmisani autori i mladi.

„Najvažnije je da imamo dobru pesmu i da ode predstavnik koji može dobro da otpeva tu pesmu. Znate već kako je strog žiri, jer žiri nam je uvek najveći problem, i to kako će oni oceniti ne samo nastup već pre svega vokalni potencijal izvođača“, smatra Olivera Kovačević.

U konkursu je navedeno da će Selekciona komisija sastavljena od muzičkih urednika RTS-a, pre svega redakcije Muzičkog programa, kao i urednici sa Radio Beograda, Produkcije gramofonskih ploča PGP RTS, produkcije kablovskih kanala RTS-a, otprilike tridesetak ljudi, od ukupnog broja prijava izabrati kompozicije „rukovodeći se isključivo umetničkim kvalitetom“.

„Od svih pristiglih kompozicija, oni danima slušaju, dobiju glasačke listiće i svako od njih popunjava svoj listić. Na kraju se sve sabere i vidimo koliko kompozicija je osvojilo najviše glasova i onda se opredeljujemo. Ako ima mnogo kvalitetnih, ući će 30 kompozicija u takmičenje, 24 ili 34. To ćemo odlučiti u odnosu na to šta kažu urednici, da li ima malo ili mnogo kvalitetnih pesama“, objašnjava glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa.

Krajem februara u Studiju 8 RTS-a biće organizovan festival sa kompozicijama koje je odabrala selekciona komisija. Još se ne zna koliko će dugo trajati festival, što opet zavisi od broja selektovanih numera.

„Jedino što može da nas spreči u organizaciji festivala je koronavirus. U tom slučaju, RTS će sam od pristiglih kompozicija odlučiti ko će nas predstavljati. Međutim, ako se festival održi, želim da podvučem, da poštujemo proceduru 'velike Evrovizije'. Želim odmah da odagnam sve optužbe da je festival namešten i da se unapred zna ko će pobediti, jer onda sigurno ne bismo organizovali festival“, napominje Olivera Kovačević.

Na festivalu će postojati dva žirija. Jedan u polufinalima, a drugi žiri u finalu. Sastav žirija će znati samo dve osobe na RTS-u. Za brojanje glasova publike koji stižu SMS porukama biće angažovana specijalna agencija.

„Sve prevare koje su neki smislili i preko kompjutera slali po hiljadu glasova biće onemogućene. Dakle, agencija će brojati glasove publike, tu listu overava notar i tek onda stiže u RTS. Znači, apsolutno se poštuje Evrovizijska procedura što se tiče izbora, jer nam je cilj da odaberemo najbolju kompoziciju koja će nas predstavljati“, naglašava na kraju gostovanje u Dnevniku Olivera Kovačević, glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a. 

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво