Читај ми!

Guča: Prvi dan Sabora pokazao da je truba – čudo! Drugi dan donosi još igre i pesme

Da je srpska truba čudo, rekao je i domaćin ovogodišnjeg Sabora, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske u svojoj besedi. Uz zvuke dragačevske trube, saborske prangije i besedu, otvoren je 60. Dragačevski sabor trubača.

Trubači tiho sviraju neku staru, dobru narodnu pesmu. Pozivaju na zbor, kod Spomenika trubaču, u centru saborske Guče, u srcu Dragačeva. Dolaze gosti, saboraši, domaćini.

Centar varošice je prepun i svi dišu kao jedno – odavno se nismo okupili, u Guči.

Uz zvuke saborske himne Sa Ovčara i Kablara, prangije, saborsku zastavu podigao je domaćin ovogodišnjeg sabora. Tu je i Dejan Petrović, muzički urednik ovogodišnjeg sabora, ali pre svega veliki umetnik i majstor trube, čija je ljubav prema ovom instrumentu rasla i razvijala se upravo u Guči.

„Velika mi je čast što sam ovde među svojima ali osećam i veliku odgovornost prema ocu i dedi od kojih sam sve naučio. Ovo je Guča, ovo je Srbija", izjavio je Petrović.

Bilo je ponešto i za ljubitelje dobre pisane reči. Otvoren je Sajam knjiga. Za likovne sladokusce i ljubitelje umetnosti, otvorene su i likovne izložbe u Muzeju trube.

A da Dragačevski sabor trubača ima budućnost, i da je pred njim još mnogo decenija uspešnog održavanja i saborovanja, govori i takmičenje omladinskih orkestara. Dobili smo najbolje u ovoj kategoriji:

Treći trubač – Mlađan Krstić iz orkestra Mlađana Krstića, Zagužanje

Drugi trubač – Stefan Mladenović iz orkestra Stefana Mladenovića, Požega

Prvi trubač je Aleksandar Ilić iz orkestra Aleksandra Ilića, Stubal. 

Treći je orkestar Miroslava Đunisijevića, Arilja

Drugi, orkestar Braće Ilić, Čestobrodica

Prvi, orkestar Stefana Mladenovića, Požega.

Zaigralo se i kolo, ono pravo, narodno! Koncertni spektakl održao je Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac" iz Gračanice.

Spektakl Danijeline trube ukršten sa zvucima violine i frule

Koncertom trubačkog orkestra Danijele Veselinović, u pratnji Jelene Urošević (violina) i Nede Nikolić (frula), završio se program na pozornici Kulturnog centra, prvog, veoma uspešnog, saborskog dana.

Koliko njena truba dobro zvuči, pokazali su i prisutni saboraši, koji su je dva puta vraćali na bis, uz povik: „Još!"

Organizatori su ove godine odlučili da samo najbolji zvuk trube i majstori svog „zanata" zaslužuju mesto na Dragačevskom saboru trubača, a Danijela to svakako jeste.

Počeli koncertni sadržaji na glavnoj pozornici

Na glavnoj pozornici na stadionu, koncert su održali pobednici 59. Dragačevskog sabora trubača: Timočki veseljaci, Elvis Bajramović i Siniša Stanković. Odmah posle njih, saborašima je zasvirao Dejan Petrović sa svojim Big bendom, sjajan kao i uvek, pravi „Dragačevac" po trubi.

Trubačko nadsviravanje u Guči priredili su trubački orkestri, finalisti 60. Dragačevskog sabora trubača u okviru Ponoćnog koncerta. Oni će se boriti za prestižne saborske nagrade na finalnom takmičenju trubačkih orkestara u nedelju, trećeg saborskog dana u 15 časova, na glavnoj pozornici na stadionu. 

Program drugog saborskog dana

Čudna je ta truba, dragačevska, njen zvuk ima magijsku moć. Poziva na trubački zbor i drugog saborskog dana kada nas očekuje još dobre muzike, narodnih pesama i igara i koncertnih sadržaja.

Tačno u sedam časova, umorne saboraše probudiće čuvena, tradicionalna trubačka budilica. Svečani saborski defile učesnika ulicama Guče, programom je predviđen za podne. U okviru „Narodnog višeboja“ nadmetaće se najjači, i to u četiri discipline: skok uvis iz mesta, skok udalj iz mesta, bacanje kamena s ramena i gađanje jabuke kroz prsten.

Najbolji zdravičari će se takmičiti u kazivanju saborske i tradicionalne zdravice, biće proglašena i najlepša narodna nošnja, muška i ženska, na ovogodišnjem Saboru. 

Akademsko kulturno-umetničko društvo „Ivo Lola Ribar" iz Beograda izvešće splet igara, a potom će  gosti iz Češke, HarMàlek Orchestr, prirediti koncert za saboraše.

Na glavnoj pozornici na stadionu, od 21 čas, koncert će imati hor i simfonijski orkestar RTS-a pod upravom Bojana Suđića. Potom će zasvirati i ambasador Guče, majstor trube Boban Marković sa sinom Markom.

Za kraj drugog saborskog dana, oglasiće se i dragačevske trube, lokalnih orkestara Dragana Pavlovića i Marka Trnavca.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво