Читај ми!

Organizator „Arsenal festa“, Zoran Vulović Vule, veruje da će festivali biti najsigurnija mesta

Da li ćemo ovog leta ići na muzičke festivale, zavisi od nas. Ako se dovoljno nas vakciniše, pre svega mladi – plan je da se od 21. juna dozvoli okupljanje više od hiljadu ljudi. Festivalsku sezonu Ujedinjenih festivala Srbije trebalo bi da otvori kragujevački „Arsenal fest“ od 24. do 26. juna. „Sve je na mladima, od njih zavisi da li ćemo ovog leta da uživamo u muzici, da se dobro provedemo i da pobedimo koronu“, kaže za RTS organizator kragujevačkog „Arsenal festa“ Zoran Vulović Vule.

Organizatori „Arsenal festa“ očekuju da se na prostoru bivše kragujevačke fabrike oružja, okupi oko 8.000 ljudi. Muzičari su željni svirke i okupljanja, pa su učešće potvrdili svi značajniji bendovi: „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“, „Dubioza kolektiv“, „Hladno pivo“, „Partibrejkersi“, "Dub FX", ali i legendarni gitarista Jngvi Malmstin.

Čim počne leto svi pevaju Siđi do reke, a da ne pričam da novogodišnji doček ne može da prođe bez čuvenog hita grupe „U škripcu“ Nove godine. Neki, pak, kažu rokenrol je mrtav, je li to istina?

– Mislim da rokenrol nije mrtav niti može biti, a „U škripcu“ ima još jednu pesmu koja se zove Budimo zajedno i mislim da je to pesma koja treba da obeleži ovo leto i budućnost koja je ispred nas.

Čudi me da to nije i himna kampanje jer Ujedinjeni festivali Srbije su pozvali mlade da se vakcinišu upravo pod parolom „Vakciniši se da budemo zajedno". Da li je bilo sličnih predloga.

– Bilo je sličnih predloga, ali mislim da je jako velika stvar što su se ujedinili najveći festivali u Srbiji i što su krenuli u jednu zajedničku akciju. U borbu za sigurno leto, u borbu za muziku, u borbu za koncerte. U Srbiji se baš i ne dešava često da se ujedine ljudi iz jedne branše, ali mislim da je ovo velika stvar za celu muzičku industriju.

Sada mi kažite iz ugla producenta i organizatora „Arsenal festa“ – festivali i muzička industrija više od godinu dana su u škripcu, hoće li preživeti koronu?

– Sigurno će preživeti, ali su posledice ogromne. Mislim da smo prošli kroz najteži period u celoj istoriji muzičke industrije, koncertne industrije, pre svega. I mislim da se to desilo u celom svetu. Ali moramo gledati pozitivno. Moramo biti proaktivni. Očekujem stvarno sigurno leto. Očekujem leto puno koncerata i očekujem da će se lagano muzička industrija ponovo vratiti tamo gde je bila 2019. godine.

Korona virus odneo je, nažalost, i jednog od osnivača „Arsenal festa“, Vašeg kolegu Mikicu Zdravkovića. Ima mnogo žrtava među muzičarima. Ipak, uspeli ste da okupite sve značajnije grupe iz regiona. Ko je sve u „Arsenalu“ ovog leta?

– Mikica Zdravković je bio jedan od stubova „Arsenal festa“ i mi negde imamo obavezu i prema Mikici i prema svim onim važnim i nevidljivim ljudima koji su otišli zauvek, koji su nas napustili, a koji su činili muzičku industriju, da budemo stvarno još bolji i još jači.

Ove godine je „Arsenal“ okupio jako interesantna i zanimljiva imena, od „Riblje čorbe“, „Bajage i instruktora“, „Dubioza kolektiva“, „Hladnog piva“, „Partibrejkersa“... Imamo gosta iz Amerike koji dolazi u Evropu samo zbog „Arsenal festa“. To je čuveni gitarista Jngvi Malmstin. Imamo gosta iz Australije, to je "Dub FX". Tako da imamo program za sve uzraste.

Veliko je interesovanje i ono što je najvažnije, stvarno interesovanje i kod publike, ali i kod izvođača, kod umetnika koji su željni svirke i željni kontakta sa publikom.

Ko će moći da prođe kroz kapije nekad kragujevačke fabrike oružja, a sada "Arsenal festa" 24. juna?

– Mi se nadamo da će moći da prođu svi. Ujedinjeni festivali Srbije su izašli sa jednim vrlo ozbiljnim protokolom koji je upućen i Kriznom štabu i Vladi Republike Srbije i nadamo se da će taj protokol biti usvojen i da će nam biti omogućeno da radimo u punom obliku i punom formatu.

Po tom protokolu, festivali bi mogli da budu sigurnija mesta od bilo kog tržnog centra, bilo kog autobusa ili kafića.

Da li vakcinisani imaju prednost?

– Mislim da imaju prednost vakcinisani i naš apel ka mladima je da stvarno budu odgovorni i da budu odgovorni ne samo prema sebi, nego i prema drugima. I oni su ti koji mogu zadati konačan udarac koroni i da konačno imamo jedno lepše i sigurnije leto.

Koliko posetilaca očekujete?

– Onoliko koliko nam bude dozvoljeno. Ako to bude u punom kapacitetu, to je negde oko 8.000 po večeri.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво