Читај ми!

Satorijev koncertni film sa Golubačke tvrđave stiže 9. maja

Nakon što je prvo izdanje „Egzitovog“ projekta "InfinitX", snimljeno na budvanskoj tvrđavi Mogren, pogledalo više od tri miliona ljudi širom planete, ovaj sjajni projekat predstaviće svetu deo lepote i bogate istorije Srbije. „Egzit“ i Delegacija Evropske unije u Srbiji 9. maja, na Dan Evrope, predstavljaju specijalan koncertni film s nastupom cenjenog holandskog umetnika Satorija, koji je snimljen na predivnoj srednjovekovnoj tvrđavi Golubački grad.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i festival „Egzit“ donose koncertni film Satorija sa Golubačke tvrđave premijerno na FEST, a odmah zatim i kroz globalni prenos. 

Ovo svojevrsno muzičko putovanje premijerno će biti predstavljeno na jednom od najdugovečnijih i najuticajnijih filmskih festivala ovih prostora, beogradskom FEST-u, čije će 49. izdanje biti održano od 7. do 14. maja.

"InfinitX" je ujedno i najava novog Satorijevog albuma u „Egzitovoj“ produkciji, kojim će svetu predstaviti srpsku i balkansku tradicionalnu muziku u modernom aranžmanu.

Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti moći će da se pogleda u nedelju, 9. maja, u beogradskoj Kombank dvorani i novosadskoj Areni Sinepleks u 20 časova.

Odmah zatim počeće i globalni prenos na zvaničnoj stranici festivala „Egzit“ na Fejsbuku i stranici „Bitporta“ na Fejsbuku, i to u 20.21, dok će u 22.50 snimak biti emitovan na Drugom programu RTS-a.

Dan Evrope obeležava se svakog 9. maja, kao datum osnivanja današnje Evropske unije i promoviše mir i jedinstvo na kontinentu.

„Verujem da muzika spaja ljude, da ima moć da bude iznad svih granica, kultura i autoriteta, i da ujedinjuje ljude. Mislim da ne možemo biti bliže miru od toga, zar ne? Za mene, mir je kada smo svi zajedno i plešemo. To je 'Satori trenutak'“, poručio je u filmu Satori tokom razgovora s osnivačem „Egzita“ Dušanom Kovačevićem.

Satori neizmerno ceni balkansku etno muziku, i ta inspiracija našim podnebljem osetiće se i te kako u njegovom setu sa Golubačke tvrđave, na kojem je mesta bilo i za specijalnu gošću iz Srbije, pevačicu i glumicu Milicu Majstorović.

Satorijev "InfinitX" nastup snimljen je na monumentalnoj Golubačkoj tvrđavi, smeštenoj na obali Dunava i na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Ovo utvrđenje je nedavno rekonstruisano i otvoreno za posetioce. Obnova je trajala skoro pet godina, uz veliku finansijsku podršku Evropske unije.

Evropska unija nastavlja da podržava restauraciju mnogih mesta kulturne baštine u Srbiji, kao što su tvrđave Bač, Fetislam u Kladovu i Pirot, te podstiče razvoj lokalnog turizma, posebno u istočnoj Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво