Читај ми!

Hit Garavog sokaka „Teci, teci, Dunave“ dobio spot nakon tri decenije

Čuvena pesma vojvođanskog autora Baneta Krstića, osnivača i vođe „Garavog sokaka“, koja je objavljena 1989. godine na prvom albumu grupe, tek sada je dobila video spot.

Pesma Teci, teci, Dunave nalazi se na najnovijem albumu Garavi sokak, 30 godina sa vama - Dunavska intima koji je objavio PGP RTS i od ove nedelje je u prodaji. Izdanje nudi uvid u stvaralaštvo i dosadašnji muzički doprinos „Garavog sokaka“.

„Iako je Teci, teci, Dunave kompozicija sa početka karijere, svirali smo je kao i ostale naše
hitove na svakom našem koncertu i na televiziji, festivalima svih ovih trideset godina, ali se eto, nekako dogodilo da sve do sada ta numera nije bila i ekranizovana“, poverava Bane Krstić.

Video-spot pesme Teci, teci Dunave karakterišu nesvakidašnji kadrovi prirode, snimljeni na lokacijama uz Dunav, u Sremu, mesta koja je Bane otkrio i rado se vraća.

„Rešio sam da sa publikom koja voli 'Garavi sokak', podelim i magiju tih nekih divnih predela uz Dunav, u Slankamenu i okolini, da pokažem te neke moje lokacije, skrovita mesta na kojima nalazim mir, zadovoljstvo, vrlo često i inspiraciju. Samo naizgled, tamo odlazim da pecam ili da čitam a ustvari na tim mestima nalazim spokoj, radost i uživam u svakom trenutku koji tamo provedem“, kaže vođa i osnivač „Garavog sokaka“.

Bane kaže da su pesme za najnoviji album Garavi sokak, 30 godina sa vama - Dunavska intima, koji je objavio PGP RTS, birane spontano, bez pretencioznog plana.

„Svirali smo ono što je srce htelo. To je izbor nastao na samom snimanju, za koje nisu pravljene probe. Jednog momenta sam pomislio kako bi bilo lepo snimiti u akustičnom zvuku, a da muzički bude kao neki 'bački fado'. Dunavska intima – bez cipela i struje, sa malo instrumenata i puno emocija...“, objašnjava Bane Krstić.

Tokom minule tri decenije njegove autorske karijere, mediji i struka su se povremeno trudili da muziku „Garavog sokaka“ žanrovski odrede.

Koja vam je od tih odrednica najbliskija (da li ona „vojvođanski Bitlsi“) i smatrate li kao autor - da je to u ovom dobu važno?

– Mi smo svakako proizišli iz pop kulture i da nismo sreli „Bitlse“ verovatno se i ne bi bavili muzikom, ali uvek sam voleo da svoja dela povežem sa našim podnebljem. Zato je u „Garavom sokaku“ uvek bilo puno etno motiva i lokalnih instrumanata, kao što su tambure,
gajde, duduci... slično je i ono kako se i o čemu peva...

Jedno od Vaših autorskih obeležja je legendarna kompozicija Ko te ima taj te nema. Još nekoliko muzičara različitog žanrovskog opredeljanja (Zvonko Bogdan, Dragan Kojić Keba, Džoni Štulić) otpevalo je i snimilo pesmu, čiji ste kompletan autor. Je li njena „magija“ u svevremenom tekstu ili u još nečemu?

– Autori nisu baš merodavni u objašnjavanju svojih dela, ali mislim da je ta pesma otvorila još jedna „vratanca“, dotle ne otvorena, a koja se tiču mnogih srca i njihovih sudbina... Možda je i nešto drugo, da su se žene umorile od tog statusa da su posedovane... pa su doprinos toj emancipaciji mogli biti i stihovi „ko te ima taj te nema...“, možda nešto sasvim treće...

Poznavali ste čuvenog pesnika Miku Antića, po njegovoj zbirci i uz njegovu saglasnost je i nazvan Vaš bend... Jeste li ikada nešto od njegove izuzetne poezije i ispevali?

– Mika Antić je naš kum, jer je po njegovoj zbirci pesama Garavi sokak, grupa i dobila ime. On je pesnik temelja Vojvodine i vreme nije umanjilo njegove pesme i duh. Ako se nekad opet bude čitalo na svetu, njegove pesme će sigurno očima i dušom piti neki budući mladi ljudi...

Nisam bukvalno pevao njegove pesme, jer to je, kao i sa drugim delima velikih pesnika, najčešće nemoguće, ali mislim da sam preuzeo jedan mali plamičak sa ognja njegove vatre, koji čuvam i negujem sa velikim poštovanjem.

Da li i dalje u slobodno vreme snimate romske tamburaše, pevače i anonimne narodne umetnike, kako biste ih sačuvali od zaborava?

– Da, to sam uvek radio sa osmehom na licu. Družili smo se, pijuckali, dočekivali zore na dunavskim čardama... i sve to snimali. To su oni muzičari koji nikada nisu bili na televiziji .

Neki izrazito lokalni ljudi, a u isto vreme oni pred kojima su skidali kapu svi, koje smo, kao goste iz sveta, vodili da pokažemo nešto autentično, naše... Oni su kao i uvek, u svakom sutra - bili osuđeni samo na kafanski dim i zaborav...

Nadam se da će ti snimci obogatiti našu narodnu baštinu. Posebno mi je drago što su najbolji snimci i objavljeni na CD nosačima, a dostupni su svima i preko globalnih mreža.

Kako „Garavi sokak“ prevazilazi i oplemenjuje ovo izazovno vreme, u kom nas je pandemija prikovala u kuće?

– Naravno, tu smo da volimo život, da pevamo, iako smo svesni da je teško... „Garavi sokak“ je snimio i objavio na Jutjubu pesme I to će proći, Fruška gora i od danas Teci, teci, Dunave. Albumom u izdanju PGP RTS- a Garavi Sokak - Dunavska intima, zaokružujemo trideset godina trajanja naše misije. Nadam se da će prijati ljudima koji na „kantar sveta“ gledaju sličnim očima...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво