Читај ми!

Do Nove godine, svakog ponedeljka Sabor narodne muzike na RTS-u

Od ponedeljka 2. novembra, na Prvom programu RTS-a počinje emitovanje serije emisija „Sabor narodne muzike Srbije“, u kojima će biti izabrana najbolja pesma narodne muzike za ovu godinu.

Gledaoci RTS-a su prošle godine imali prilike da gledaju jedno festivalsko veče Sabora narodne muzike Srbije, a sada će uživati u novim pesmama svakog ponedeljka.

Kako navodi Dušan Šukletović, muzički urednik Muzičke redakcije Zabavnog programa RTS-a, prošle godine se za festival prijavio veliki broj učesnika, a sam festival je imao veoma dobar odziv kod publike. Zahvaljujući tome, za ovogodišnje takmičenje je prijavljeno više od 400 kompozicija.

„Selekcionoj komisiji je bilo teško da od tolikog broja pesama izabere samo 24 numere kako je bilo predviđeno. Posle prvog kruga selekcije, videli smo da nam preostaje bar još 40 dobrih pesama koje bi nepravedno bile izostavljene, tako da smo se na kraju opredelili da napravimo osam takmičarskih emisija, a finale je planirano za 28. decembar, pred Novu godinu, ukoliko sve bude moglo da se izvede“, naglašava Uroš Marković, urednik u Muzičkoj redakciji.

U programu učestvuju tri velika orkestra, Saborski, Veliki narodni orkestar i Narodni ansambl RTS-a. Emisije će se raditi uživo i u svakoj će biti izvedeno po osam numera, od kojih će dve biti izabrane za finalno veče 28. decembra.

Program Sabor narodne muzike vode Marija Veljković i Srđan Ivanović. Uz stručni žiri u finalnoj emisiji u kojoj će nastupiti 16 izvođača glasaće i publika.

Narednih dana na zvaničnom Jutjub kanalu RTS-a biće objavljene sve kompozicije, ukupno 64, tako da će publika moći da ih čuje i pre nego što se emituju u emisiji.

„Tako publika neće biti iznenađena da u finalnoj emisiji po prvi put čuje pesme i moći će na vreme da odabere svoje favorite i one koje žele da podrže do pobede“, dodaje Marković.

Radio-televizija Srbije program Sabor narodne muzike realizuje u saradnji sa Savezom estradnih umetnika Srbije koji su, u stvari pokretači ovog izbora i preko njih su se i prijavljivali takmičari, napominje Šukletović.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво