Читај ми!

Ko su BTS, kej pop čudo i najpopularniji bend na svetu

Iz Južne Koreje su, a u SAD prodaju više albuma nego Bili Ejliš i Džastin Biber. Njihove pesme preslušane su na Jutjubu desetine milijardi puta. Prva su grupa iz te zemlje koja je uspela da osvoji Bilbordovu muzičku nagradu i popne se na vrh američke top-liste. Južnokorejskoj ekonomiji doneli su milijarde dolara, a na konto svoje popularnosti udvostručili su vrednost akcija svoje izdavačke kuće. Za sedam godina postojanja južnokorejski boj bend BTS postao je nezaustavljiva sila na svetskoj pop sceni.

Kim Namđun (Rep-monster), Kim Sokđin (Đin), Ćan Đangkuk (Đungkuk), Min Jungi (Suga), Park Đimin (Đimin), Kim Tehjang (Vi), Đong Husak (Džej-houp) su Bangtan bojsi, mnogo poznatiji pod akronimom BTS (Beyond the Scene).

Pre sedam godina relativno mala južnokorejska izdavačka kuća „Big hit entertejnment“ osnovala je BTS. Debitantski album 2 Cool 4 Skool ubrzo je objavljen, a grupa je 2014. objavila i prve studijske albume na korejskom Dark & Wild i japanskom jeziku Wake Up.

Drugi album na korejskom Wings – usledio je 2016. godine i postigao priličan uspeh u Južnoj Koreji, ali je ključno za vrtoglavi uspeh grupe bio proboj preko društvenim mreža na globalno tržište.

BTS je predvodio talas kej popa koji je zapljusnuo obale SAD. Od tada, za sedmoricu momaka iz Južne Koreje nema zaustavljanja. Sa albumom Love Yourself: Tear 2018. godine postali su prvi korejski bend na „Bilbordovoj“ top-listi.

Ne samo da su ponovili uspeh „Bitlsa“ (sa četiri albuma na vrhu američkih lista), već je Love Yourself: Answer postao prvi korejski album platinastog tiraža u SAD.

Ove godine oborili su još jedan rekord – postali su prvi južnokorejski bend da se popeo na vrh „Bilbordovih“ Global 200 i Hot 100 lista i to sa dva hita: Dynamite i remiksom Savage Love (Laxed – Siren Beat).

Magazin Tajm proglasio ih je „liderima nove generacije“ i jednim od najuticajnijih ljudi na internetu.

O globalnoj popularnosti najbolje govori činjenica da su karte za njihove turneje rasprodate od momenta kada se puste u prodaju. Stadioni, dvorane, arene i nebitno da li je koncert u njihovoj rodnoj zemlji ili SAD ili Evropi, njihovi obožavaoci ne propuštaju priliku.

Prvi su južnokorejski bend da je rasprodao britanski „Vembli“, a s druge strane Atlantika stadion „Rouz boul“ u Los Anđelesu.

Mašina za štampanje novca

Pre njihovog pojavljivanja, južnokorejskom muzičkom scenom dominirale su tri izdavačke kuće "JYP Entertainment", "SM Entertainment" and "YG Entertainment". Od pojavljivanja BTS-a „Big hit entertejnment“ je od male izdavačke kuće postao neprikosnoveni gigant.

Kompanija je pre nekoliko dana prvi put pustila svoje akcije na berzu, što se ispostavilo kao pravi potez. Procenjena vrednosta akcija pre trgovanja bila je 118 dolara, ali je odmah na početku skočila na 236 dolara, da bi nastavile stabilan rast do 263 dolara.

Čak i pre trgovanja na berzi, „Big hit entertejnment“ vredeo je 4,1 milijardu dolara – više nego ostale tri izdavačke kuće zajedno! I sve to zahvaljujući vrtoglavom rastu BTS-a, koji čini 97 odsto prodaje izdavačke kuće.

Procenjuje se da privredi Južne Koreje donose više od četiri milijarde dolara godišnje, što od prodaje albuma i robe, što od privlačenja turista. Svaki trinaesti turista koji je došao u Južnu Koreju naveo je BTS kao ključni razlog posete.

Sedmorica momaka iz Južne Koreje jednostavno ne mogu da omaše. Poput mitskog kralja Mide, sve što dotaknu pretvara se u zlato.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво