Jedinstveni čuvari tradicije – Narodni orkestar RTS-a slavi 85. rođendan

Narodni orkestar Radio-televizije Srbije najstariji je narodni orkestar u našoj zemlji kao i u državama u okruženju. U osam i po decenija postojanja stale su, osim nebrojeno mnogo nastupa, koncerata i emisija, i nagrade, priznanja i gostovanja po zemlji i svetu.

Narodna muzika je deo našeg bića. Po njoj se prepoznajemo, po njoj smo jedinstveni i ona je deo našeg identiteta, naglašava gošća Jutarnjeg programa, Mirjana Drobac, odgovorna urednica Redakcije narodnih ansambala RTS-a.

„Tako da svako ko se prihvati da se bavi narodnom muzikom, ali narodnom muzikom u pravom smislu te reči, preuzeo je na sebe i veliku odgovornost. To praktično znači, čuvati i ostaviti za buduća pokolenja narodne pesme i kola pravilno i tačno odsvirana, sa tačnom melodijskom linijom, tačno ukrašavanje melodijske linije, tačna harmonizacija, dikcija kod pevača, stil, atmosfera, dinamika. Sve to čini jednu narodnu pesmu specifičnom i prepoznatljivom“, naglašava Mirjana Drobac.

Živimo u vreme kada se pod narodnom muzikom mnogo toga podrazumeva i često se pitamo šta je to sve danas narodna muzika? Ko je peva? Kako je peva? Kako je svira? I, najvažnije, kakvu će je ostaviti onima koji iza nas dolaze?

Možda je pravi odgovor na to, dodaje gošća Jutarnjeg programa, upravo postojanje dva narodna ansambla u Muzičkoj produkciji RTS-a. Posebno je važno naglasiti da Narodni orkestar ne izvodi samo muziku srpskog porekla već svih naroda sa teritorije Srbije, ali i van granica, iz našeg okruženja i sa šireg balkanskog područja. Pored toga, za potrebe RTS-a tu su i odabrani primeri savremene muzike.

Violinista Milan Ilić, član Narodnog orkestra punih dvadeset godina, priznaje da ta jedinstvena pozicija i trajanje ovog ansambla nameće veliku odgovornost današnjim članovima.

„Narodni orkestar je, u nedostatku škole za narodnu muziku, u stvari jedna vrste škole i svi prolazimo kroz to i ja se i dalje osećam kao student koji je 20 godina na studijama", dodaje Ilić, mada se bavi i pedagoškim radom i uspešno svoje znanje prenosi mladima koji osvajaju brojne, i to prve, nagrade na takmičenjima.

Ove godine, nažalost, nije bilo mogućnosti da se jubilej Narodnog orkestra RTS-a obeleži na pravi način, ali u toku su završne pripreme za izdavanje dva kompakt diska u produkciji PGP-a RTS-a sa ukupno 26 instrumentalnih izvođenja narodnih pesama i igara koje su snimljene od 2010. godine kada je čelnu poziciju u orkestru preuzeo solista na harmonici, Vlada Panović.

„Mislim da će svi oni koji budu imali prilike da slušaju ovaj CD uživati jer smo napravili izbor od onih pravih narodnih pesama. Povezali smo taj protok vremena u nekom arhaičnom ruhu do nešto modernijih, savremenih aranžmana“, najavljuje Mirjana Drobac, odgovorna urednica Redakcije narodnih ansambala RTS-a.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво