Žanet d'Hontar, Betovenova golubinačka ljubav i strast

RTS se priključio projektu „Nova Evropska pesmarica“ koji Evropska radiodifuzna Unija ove godine organizuje povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, a zadatak je da se osmisli i snimi kompozicija na zadatu temu. Muzičku numeru inspirisanu likom i delom Betovena napisao je Dragoljub Ilić, izvođač je Bojana Stamenov, a završeno je i snimanje spota – u kući u kojoj je živela Betovenova velika ljubav.

Dvorac Šlos sagrađen u drugoj polovini 18. veka u Golubincima, krije tajnu o ljubavi između Betovena i Žanet d'Hontar koja se u ovo zdanje preselila nakon udaje.

U jednom od brojnih pisama koja svedoče o njihovoj emotivnoj vezi, Žanet detaljno opisuje put do Golubinaca što ukazuje na to da je Betoven možda i boravio ovde. Neostvarena ljubav i tajna koju krije dvorac, poslužili su kao inspiracija i idealno mesto za snimanje spota za numeru posvećenu Betovenu.

„Ono što je zanimljivo i što samo udvaja motive što metso za snimanje filma, a ne samo spota. Evo, nek krenemo spotom. Jer istinita priča o Žanet – njegovoj najvećoj ljubavi koja je živela upravo u ovom dvorcu, ovde u Golubincima – sa kojom se dopisivao, koju je voleo na daljinu i verovatno voleo kroz muziku. Ko zna kakve su note zapravo odavde izlazile, iz ovog ljubavnog motiva“, navodi reditelj Petar Stanojlović.

Direktor fotografije Bojan Rakić kaže da je izazov i zadovoljstvo raditi u starom, ali renoviranom zamku Šlos.

„Kompoziciju je napisao Dragoljub Ilić, po narudžbini. Bio je inspirisan Valnštajn sonatom međutim kompozicija nije u klasičnom stilu nego je više popularnog žanra i tu vokalnu deonicu izvodi Bojana Stamenov – naša predstavnica na Pemsi Evrovizije 2015. godine u Beču i to je opet naša veza između RTS-a, Srbije i Beča“, kaže odgovorna urednica Muzičke redakcije RTS Silvana Grujić.

Veliku pomoć RTS-u u realizaciji ovog projekta pružila je mesna zajednica Golubinci.

Tekst pesme napisali u Dragoljub Ilić i Bojana Stamenov a inspirisan je ljubavnim pismima koja su razmenili Betoven i Žanet.

„Pokušali smo da prikažemo jednu nežniju njegovu stranu iz tih njegovih pisama, u kojima ima toliko strasti i ljubavi“, ističe Bojana Stamenov.

„Nemate često priliku da radite neku pesmu po inspiraciji nekog velikog kompozitora kao što je Betoven i napravili smo jednu pesmu koja ima šanse da bude autentična“, kaže kompozitor Dragoljub Ilić.

Pesma Zauvek tvoj, zauvek svoj biće emitovana na programima RTS-a i u zemljama članicama Evropske radiodifuzne unije koje su učestvovale u projektu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво