Amira i sevdalinke u Centru „Sava“ 25. oktobra

Svetski čuvena pevačica sevdalinki i tradicionala Amira Medunjanin najavljuje iznenađenja na koncertu, koji će održati 25. oktobra u centru „Sava“.

„Prošlo je godinu i po dana od poslednjeg druženja u Beogradu. Biće, ne mogu reći standardna postava, nikako, već drugari Bojan Zulfikarpašić (klavir), Ante Gelo (gitara) i Zvonimir Šestak (kontrabas), jedanaest gracija čija imena neću da otkrijem ovaj put, i pokoje iznenađenje“, kaže Amira u video poruci. 

Amiri će ovo biti peti nastup u regionalno prestižnoj dvorani koju redovno puni u poslednjih nekoliko godina.

Najskuplje ulaznice od 2.500 i 2.100 dinara su već rasprodate, a ostao je mali broj onih po ceni od 1.500 i 1.800 dinara. Mogu se nabaviti na blagajni Centra „Sava“ i na sajtu www.tickets.rs.

Novinar Gart Kartvrajt nazvao je Amiru bosanskom Bili Holidej. Poređenje govori o tome kako je Amira pristupila sevdahu, pronašavši novi kontekst i formu unutar tradicije stare stotinama godina.

Amira je sevdah odvela u moderno doba, u susret sa džezom, i to se čuje u sevdalinkama i drugim tradicionalima sa naših prostora kao što su Ah što ćemo ljubav kriti, Eleno kerko, Pjevat ćemo šta nam srce zna, Što te nema, Mito bekrijo, Moj dilbere, Ima dana, ili čak i u pesmi Ako znaš bilo što, Branimira Štulića.

U međunarodnoj kritici su, između ostalih, odlično ocenjeni albumi Rosa (2005), Amira lajv (2009), Zumra (2010)...

„Istinska emocija će uvek dotaći ljude ako slušaju pesmu otvorenog srca. Tako prava muzika svugde stiže do svojih ljudi. Ako tada krene i koja suza, to je normalno. Ljudi smo od krvi i mesa, nismo od kamena. Bitno je da verujemo rečima i osećaju, koji se kroz pesmu priča“, rekla je jednom Amira.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво