Читај ми!

U Beogradu imamo izvanrednu publiku!

Tri godine od Beogradske arene, zagrebački „Novi fosili“ vraćaju se u Beograd zbog novog nastupa - 29. novembra, u Centru „Sava“. Tim povodom, pevačica Sanja Doležal, u intervjuu za Internet portal RTS-a, govori o planovima benda da snimi novi album, zašto više neće ni pokušavati da odu na Pesmu Evrovizije i priseća se ranijih koncertnih poseta srpskoj prestonici.

„Novi fosili" su, ponudivši po zapadnjačkom produkcijskom standardu upakovane pop pesme, poput Milena generacijo, E, moj Saša, Šuti moj dječače plavi ili Za dobra stara vremena, krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih postali jedno od najpoznatijih imena zabavne muzike u Jugoslaviji.

I posle odlaska pevačice Đurđice Barlović (1950-1992) i dolaska Sanje Doležal, bend glavnog autora i klavijaturiste Rajka Dujmića, nastavio je da niže uspehe, sve do 1991. godine, kada je simbolično sa krajem Jugoslavije stigao i kraj „Novih fosila".

Bend je privremeno „vaskrsao" sredinom devedesetih sa nekim novim glasovima i licima, da bi se konačno, ponovo sa svojim zaštitnim znakom, Sanjom Doležal, trajno vratio 2005. godine.

Posle 18 godina, publika u Beogradu ponovo ih je videla u jesen 2008, a sada se vraćaju u „svoju staru dvoranu", Centar „Sava", uz podršku letnjeg singla Ti si čudo.

Novi singl je najava novog albuma?

Sanja Doležal: „Unazad godinu dana izbacili smo tri singla. Jedan se zove Kada Bog sve zbroji, drugi Lagano, lagano i sad najnoviji svježi je singl Ti si čudo. To je na tragu onoga što pripremamo i što lagano sazrjeva u nama, da kroz neko vrijeme izađe možda i novi CD 'Novih fosila'. Za to vrijeme, dok se spremamo i dok Rajko radi nove pjesme, izašla je (nedavno četvorostruka CD) antologija Uvijek blizu. Album sa novim pjesmama će se sigurno pojaviti. Mi ga spremamo, svako malo uđemo u studio. Veselimo se, moram priznati, kao mala djeca stvaranju novih pjesma, jer to nas vraća u vremena kad smo znali biti po mjesec-dva u studiju, gdje bi sa puno iščekivanja rađali novi album. Tako će biti i sada."

Da li ste očekivali da će „Novi fosili" potrajati ovoliko dugo?

„Kad sam davne '83. ušla u grupu, tek sam bila upisala prvu godinu fakulteta i nisam mislila da ću jednog dana u toj profesiji dočekati neke zrele godine i jednog dana i penziju. 'Novi fosili' su već bili uhodani stroj koji je jednostavno imao svoj tempo i ja sam u to uletjela mlada, puna energije i snage, i prilično neiskusna. Ali, evo, drago mi je danas da su 'Fosili' i moj fakultet i moja profesija, jer najviše od svega volim pjevati. Sve drugo mi je drago, ali pjesma mi je na prvom mjestu."

Grupa „Riva" je sa Rock Me Baby osvojila Pesmu Evrovizije, ali ste zapravo Vi ustanovili obrazac malo ranije sa I Wanna Dance. Uostalom, obe pesme je komponovao Rajko Dujmić. Da li vam je žao što se „Fosilima" nije desila evrovizijska pobeda?

„Tako je, mi smo '87 bili četvrti sa I Wanna Dance, a '89. sa Rajkovom pjesmom je 'Riva' osvojila prvo mjesto. Pa, naravno da je žao. Svako misli: 'O, Bože, zašto se to meni nije dogodilo?'. Međutim, bilo nam je jako drago da je Rajko, kao naš kompozitor, uspio. On je, zapravo, jedini kompozitor u Hrvatskoj kome je to pošlo za rukom, ponosni smo na to, a mi više nekih ambicija oko Evrovizije, zapravo, nemamo."

Hrvatska poslednjih godina baš „kuburi" sa Pesmom Evrovizije?

„To je istina. Smatram da nije bio dobar odabir pjesama. Međutim, danas je to postalo više festival ambalaže. Dakle, svega onoga propratnog što se događa oko pjesme, a ne samog sadržaja. Tako da vidimo raznorazne gutače vatre, klizače na ledu, mađioničare, životinje i mislim da mi tamo, jednostavno, ne znam što bi morali smisliti da svratimo pažnju na sebe. Vjerujem da je, ipak, pjesma najvažnija. Ambalaža tek toliko da dobro dođe."

Sa dosta uspeha radili ste u Hrvatskoj i kao televizijska voditeljka. Šta se dešava na tom planu?

„Trenutno moja televizijska karijera malo stoji, jer imam puno obaveza sa grupom, iako imam još puno projekata i puno želja koje bih htjela ostvariti na televiziji."

Postoji li „obavezan sastav" u koncertnom programu, tj. hoće li publika u Centru „Sava" čuti sve dobre, stare hitove?

„Apsolutno! Pjesme Milena generacijo, Bilo mi je prvi put, Za dobra stara vremena, Plava košulja, Šuti moj dječače plavi... kad bi sad nabrojala svih tridesetak i više pjesama, to bi bile sve pjesme koje sigurno dobro znate. Publika ih pjeva sa nama od početka do kraja. Vrlo je teško u opusu od tristotinjak pjesama izabrati upravo one koje ćemo izvesti. Međutim, za Beograd se vraćamo nakon nekoliko godina i pripremili smo i neke pjesme koje se u Beogradskoj areni nisu čule. Dakle, i oni koji su bili u Areni mogu doći slobodno sad, jer biće iznenađenja, a prije svega, naša draga publika može vidjeti da i dalje imamo energije i kondicije."

Koliko ste puta do sada nastupali u Beogradu?

„Ne pamtim točan broj nastupa u Beogradu, ali vjerujem da ih je bilo jako puno. Nastupali smo često u Centru 'Sava' i jako često u Domu sindikata. Tamo smo imali prekrasne koncerte, i to nekoliko dana u nizu, po dva dnevno, popodnevni za djecu i večernji za odrasle. Zaista mislim da u Beogradu imamo izvanrednu publiku koja je rasla i stigla u neke zrele godine zajedno sa nama."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво