Kneževi stihovi na novom albumu „Galije“

Pesma „Što se bore misli moje“ koja se nalazi na novom albumu grupe „Galija“ inspirisana je stihovima kneza Mihaila Obrenovića. Uzimajući prvi stih kneževe pesme, niški bend je napravio numeru o godinama iza nas i tome šta nam se dešavalo.

Niška rok grupa Galija na novom albumu Mesto pored prozora snimila je pesmu Što se bore misli moje, koja je inspirisana istoimenim stihovima kneza Mihaila Obrenovića (1821-1868).

„To nije obrada. Izuzetno poštujem lik Mihaila Obrenovića i davno nekad sam pevao tu njegovu starogradsku pesmu. Uzeo sam taj prvi stih Što se bore misli moje i napisao drugačiju pesmu", rekao je stihopisac i prateći pevač Galije Predrag Milosavljević.

Muziku za Galijino viđenje Što se bore misli moje napisao je vođa i pevač Nenad Milosavljević, a njegov brat Predrag Milosavljević kaže da ih je pesmi privukla i sama ličnost kneza Mihaila, ubijenog u atentatu 1868. godine, koga opisuje kao „retkog istinski proevropskog srpskog vladara i jednog od najinteresantnijih likova u našoj istoriji".

„Obrenovićeva pesma ima drugačiju priču, ali samo ovaj stih me povukao, jer mi se čini da mnogo toga ponavljamo kroz istoriju i da nismo uspeli da naučimo na našim greškama.  Obrenovićeva pesma je ljubavna i moja je, s tim da ima veze sa svim ovim godinama iza nas, šta nam se dešavalo", rekao je Milosavljević.

Galija je početkom oktobra za PGP RTS objavila novi album Mesto pored prozora koji je Milosavljević opisao kao priču „o čoveku koji je mnogo toga preturio preko glave i naučio jednu stvar - da sreća čoveku često sama dođe, da je treba samo prepoznati i umeti da budeš srećan čak i sa malim sitnim srećama".

Grupa je nastala 1976. godine, a ime je dobila po niškoj kafani u kojoj su se sakupljali boemi i umetnici.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">