Читај ми!

RTS i „Moje 3“ ugostili „Klapu sa mora“

Predstavnici Hrvatske na ovogodišnjem „Evrosongu“, šestočlana „Klapa sa mora“, bili su gosti Radio-televizije Srbije i emisije „Žikina šarenica“. Predstavili su svoju takmičarsku pesmu „Mižerja“ na hrvatskom i engleskom jeziku. Gledaoci su počašćeni i specijalnom pesmom, koju su uživo zajedno otpevali gosti i „Moje 3“.

Pesmu kojom će pokušati da dođu do srca Evropljana i muzičkog trona Starog kontinenta „Klapa sa mora" iz Hrvatske predstavila je srpskoj publici danas na Radio-televiziji Srbije, u emisiji „Žikina šarenica".

Šestočlana klapa pokazala je kako „Mižerja" zvuči u dve verzije, na hrvatskom i engleskom jeziku, a gledaoci RTS-a imali su priliku da čuju i specijalnu pesmu, koju su uživo zajedno otpevali gosti i predstavnice Srbije, grupa „Moje 3".

Iako poznata po pop pesmama koje je uglavnom slala na „Evrosong", Hrvatska je još prethodne godine odlučila da zemlju, nakon nekoliko neuspeha i neulazaka u Veliko finale, predstavlja klapska pesma, koja se od skoro nalazi na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Karakteristični muzički sastav primorskog dela ove zemlje nešto je novo što će Hrvatska ponuditi evropskoj publici.

Novi recept za prolazak u finale

HRT je krajem prošle godine objavio pravilnik za izbor evrovizijske pesme. Organizovana su dva odvojena konkursa - jedan otvoreni za autore i jedan pozivni za izvođače. Formirane su dve komisije koje su imale zadatak da izaberu najpre pesmu, a potom i članove klapskog sastava direktnim pozivom.

Jedan od važnijih uslova konkursa bio je da pesma mora biti u klapskom maniru, a kada je reč o izvođačima, HRT je odlučio da nijedna od postojećih klapa ne bude angažovana za „Evrosong", već da bude oformljena potpuno nova ekipa od članova već postojećih klapskih sastava. Tako će potpuno novi sastav pod nazivom „Klapa s mora" putovati u Malme i probati da nakon tri godine uvede Hrvatsku u finale izbora za „Pesmu Evrovizije".

Kompozitor hrvatske pesme za „Evrosong" 2013. godine „Mižerja" je Goran Topalovac. Muzički producent pesme je Nikša Bratoš, koji je u saradnji s Draganom Brnasom napravio aranžman.

Šestorica pevača stižu iz pet različitih klapskih sastava. „Klapu s mora" čine prvi tenor Marko Škugor (klapa „Kampanel"), drugi tenor Ante Galić (klapa „Sinj"), prvi bariton Nikša Antica (klapa „Kampanel"), drugi bariton Leon Bataljaku (klapa „Crikvenica") i dva basa Ivica Vlaić (klapa „Sebenico") i Bojan Kavedžija (klapa „Grdelin").

Gostovanje evrovizijskih predstavnika Hrvatske u emisiji „Žikina šarenica" rezultat je dugogodišnje dobre saradnje dva medijska servisa, RTS-a i HRT-a, ovoga puta na polju uzjamne podrške i promocije evrovizijskih pesama i izvođača jer Srbija i Hrvatska nastupaju u istom polufinalu „Evrosonga", 14. maja. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво