Читај ми!

Završeni „Filmski susreti“ u Nišu

Najveće priznanje 46. Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, Gran pri „Naisa“, pripalo je Ljubomiru Bandoviću za uloge u filmovima „Sestre“ i „Neprijatelj“. Nagrada „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu pripala je Milošu Bikoviću, dok je priznanje „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu dodeljena Ivani Vuković.

Za najbolje glumačko ostvarenje u filmovima Sestre, Vladimira Paskaljevića i Neprijatelj Dejana Zečevića, glumac Ljubomir Bandović je na 46. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmskim susretima" u Nišu, nagrađen najvećim, gran pri priznanjem, „Naisa".

„Ovo nisam sanjao. Ovo je moja prva filmska nagrada i kao što kažu - prvo, pa muško. Nisam lagao kad sam rekao da stvarno ovo tek treba da zaslužim, jer ako pogledate imena koja su ovo dobila pre mene, onda se ovo stvarno zaslužuje", izjavio je Ljubomir Bandović.

Priznanje „Carica Teodora" pripala je mladoj glumici Ivani Vuković za ulogu u filmu Sestre, a „Car Konstantin" glumcu Milošu Bikoviću kome je uloga u filmu Montevideo, Bog te video, takođe, prva.

„Ja na ovu nagradu gledam kao na tri u jedan, jer mi je ovo i debitantska nagrada i nagrada za životno delo, jer je Montevideo sve što sam u životu uradio", šaljivo je istakao Miloš Biković.

Dobitnici povelja su: za mušku ulogu Tihomir Stanić u filmu Neprijatelj, a žensku Jasna Đuričić za ulogu u filmu Beli, beli svet.

Najbolji glumac koji je ostvario epizodnu ulogu je Viktor Savić, i to u ostvarenjima Šišanje i Montevideo, Bog te video, a najbolju žensku epizodnu ulogu ostvarila je Ana Mandić u filmu Sestre.

Najuspešniji debitant je Petar Strugar, koji je ostvario ulogu u filmu Montevideo, Bog te video.

Dve povelje stranim glumcima dodeljene su Bojani Novaković i Aleksandru Stojkoviću.

Niška publika za najboljeg glumca svojim glasovima proglasila je Aleksandra Srećkovića Kuburu.

O zvaničnim nagradama festivala odlučivao je žiri: Ljiljana Stjepanović, predsednica i članovi Sonja Kolačarić i Andrej Šepetkovski.

Dobitniku Gran prija „Naisa" pripašće 180.000 dinara, dok će nosioci nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu „Car Konstantin" i „Carica Teodora" poneti po 150.000 dinara. 

Dobitnici povelja biće nagrađeni sa po 100.000 dinara, a najbolji debitant i epizodisti sa po 80.000 dinara.

Žiri je ove godine odlučio da ne saopšti nagrade tokom dana, kako je to bilo ranijih godina, već je svoju odluku držao u tajnosti do zvaničnog zatvaranja.

Na festivalu su dodeljene i nezvanične nagrade, te je nagradu niškog Narodnog pozorišta za najbolju komičnu ulogu poneo Branimir Brstina.

Po izboru žirija kritike FIPRESCI najbolji su glumac Viktor Savić i glumica Hana Selimović, a po izboru „Sinhro filma" iz Beča, za najbolje su proglašeni Milica Zarić i Aleksandar Srećković.

Ovogodišnji Filmski susreti završeni su projekcijama dokumentarnih filmova O, gringo i Sinema Komunisto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво