Читај ми!

„Zima jednog proleća“ na FAF-u – predstavnici češke škole o Praškom proleću

Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma svetsku premijeru imalo je ostvarenje Milana Nikodijevića „Zima jednog proleća“, o našim filmskim autorima koji su studirali u Pragu u vreme Praškog proleća 1968. godine.

Povod za snimanje dokumentarca Zima jednog proleća, o periodu Praškog proleća, reditelju Milanu Nikodijeviću bila je fotografija njegovog profesora Predraga Pege Popovića, nastala u januaru 1969. godine.

Reč je o fotografiji mrtvog Jana Palaha, koji se iz protesta protiv sovjetske okupacije Čehoslovčke javno spalio ispred Nacionalnog muzeja. Polazeći od ove fotografije koja je pre 53 godine obišla svet, Nikodijević je ispričao priču o čitavom protestu.

„Sve to kroz sećanje tadašnjih neposrednih učesnika i svedoka, a to su bili, pored Pege Popovića i ostali predstavnici takozvane češke škole jugoslovenskog filma – Goran Marković, Srđan Karanović, Rajko Grlić i Lordan Zafranović. Goran Paskaljević je, nažalost, umro pa ga nema u filmu. Svi oni se sećaju tih vrlo zanimljivih i presudnih događaja u drugoj polovini 20. veka“, kaže Milan Nikodijević, autor ostvarenja.

Film je sniman na lokacijama na kojima češki đaci danas žive, rade ili na mestima dešavanja o kojima pričaju, tako da je ovaj produkcijski zahtevan projekat stvaran skoro dve godine.

„Hteo sam da film izgleda malo raznovrsnije, snimali smo naravno, pre svega, ovde u Beogradu, ali smo snimali i u Hrvatskoj, u Istri gde žive Rajko Grlić, u Banjaluci gde Lordan Zafranović priprema svoj novi film Deca Kozare, snimali smo u Pragu jedan veliki deo filma, imali smo sedam snimajućih dana i obišli skoro sve te lokacije“, navodi Nikodijević.

Prema rečima autora, ova tema o osvajanju slobode je univerzalna i aktuelna i baš zbog toga se nada da će obići ceo svet. Na taj put kreće sa Festivala autorskog filma u Beogradu.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво