Читај ми!

Premijera filma „Teslaši” u Kulturnom centru u Pančevu

Sveštenik Čedomir Milosavljević snimio je film o kraju u kome je odrastao, pančevačkom naselju Tesla. Film se premijerno prikazuje trećeg jula u Kulturnom centru u Pančevu.

Naselje Tesla jedno je od najstarijih urbanih naselja u Pančevu, gde je prva zgrada izgrađena 1960. godine. Do danas se mnogo toga promenilo, ali zadržan je autentičan izgled i „Teslaši" vole da kažu da žive u najzelenijem delu grada iz kojeg odlaze samo oni koji moraju.

„Tu su rasle različite porodice, različitog socijalnog miljea, ali su iz svih porodica izrastali čestiti ljudi sa kojima se i danas srećemo u gradu i koji su mnogo postigli za napredovanje i uspeh ovog grada”, rekao je Ernest Lacko, stanovnik naselja Tesla.

Tesla  je bila veliko radničko naselje na čijem su se obodu nalazile brojne fabrike, a nestankom fabrika sijalica „Tesla”, „Klupka”, „Noviteta” i „Banaćanke” izgubljen je i deo identiteta.

„Danas su na tom mestu veliki marketi i ‘Tesla’ sa te strane i dalje sija, ali kod nas koji sa setom gledamo na prošla vremena daleko ostavlja trag na neke dane kad su naši roditelji išli u te fabrike da rade,a mi smo na konto toga bezbrižno živeli", napomenuo je Milanko Bodiroga, stanovnik naselja „Tesla”.

Film je Čedomir Milosavljević posvetio svojim roditeljima i komšijama, ali i budućim generacijama kao uspomenu na jedan dugačiji bezbrižniji život.

„Što sam stariji sve mi se više sećanja vraćaju i onda sam zamolio prijatelje sa kojima sam odrastao da mi pomognu u tome da opišu moje odrastanje kroz njihovo kazivanje, a koje sam ja dosta i zaboravio", istakao je Čedomir Milosavljević, autor filma „Teslaši".

„Tesla" je oduvek gradu davala posebnu svetlost, a sa ovim filmom sijaće još jače i još duže.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво