Читај ми!

Ciklus „Biografije na filmu“ – otkriva nam svetove slavnih velikana

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke traje ciklus „Biografije na fimu“. Na programu je 14 domaćih i stranih ostvarenja koja se bave životom i delom slavnih ličnosti.

Kakvi su bili svetovi slavnih velikana, kako su živeli živote, dolazili do dostignuća ili posrnuća, otkrivaju nam biografski filmovi. Ciklus „Biografije na filmu“ u Muzeju Kinoteke čine neka od kultnih ostvarenja ovog žanra: Formanov Amedeus, Kapurova Elizabeta, film o Isidori Dankan, biopik o Trumanu Kapotiju, o Fridi Kalo, Džoniju Kešu.

„Za istoriju filma je jako važna 1932. godina kada je knez Jusupov, gledajući film Raspućin i carica, čuvenog Em-Dži-Em studija, odlučio da taj studio tuži i promenio tok istorije filma, jer se od tog momenta pre početka svakog filma koji ima želju da odstupi od mogućih sudskih posledica, nalazi i ona čuvena rečenica da su 'neke ličnosti i događaji izmišljeni'“, ističe Marijana Terzin Stojčić, autorka ciklusa.

Iako je biografski film Karađorđe označio početak domaće kinematografije, jugoslovenska produkcija se ne može pohvaliti velikim brojem igranih biografskih ostvarenja.

„Osamdesete godine su bile prelomne. To je vreme zalaska Josipa Broza Tita, kada su popustile i nacionalne i društveno-političke stege i cenzorske špijunke u kojima prosto nije bilo prostora za glorifikaciju određenih ličnosti, osim Josipa Broza."

"Te godine se pojavljuje jedan od najznačajnijih filmova tog vremena, najznačajnija filmska biografija, a to su Snovi, život, smrt Filipa Filipovića, film Miše Radivojevića, u kojem briljantno igra Aleksandar Berček. Ne možemo nikako da zaboravimo i Eduarda Galića koji pravi film o Svetozaru Markoviću, a snima se i film Tajna Nikole Tesle, u kojem igra Petar Božović, zajedno sa Orsonom Velsom“, podseća autorka ciklusa „Biografije na filmu“.

Ciklus, za koji je povod veliki uspeh filma Toma, nas podseća i na prvi muzički jugoslavenski biografski film Dečak i violina, Jovana Rančića iz 1975. godine, o čuvenom violinisti Tripu Simonutiju, ali prikazuje i zanimljive biografske filmove iz ovog veka, poput ostvarenja Doktor Rej i đavoli, Dinka Tucakovića, o boravku američkog reditelja Nikolasa Reja u Beogradu.   

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво