Читај ми!

"Quo vadis, Aida?", zahtevi i odgovori

Nakon što je film "Quo vadis, Aida", anti-ratna priča posvećena Srebrenici, osvojio tri glavne nagrade Evropske filmske akademije u Berlinu, na adresu Radio-televizije Srbije stiglo je više zahteva da se film emituje na nacionalnoj frekvenciji. U pokušaj uređivanja programa RTS-a i propisivanja šta bi naša kuća morala da emituje, istovremeno ovih dana horski su se uključile i televizije N1, Nova S i list "Danas“. Odluku o tome da li će i kada nešto biti emitovano u programu naše kuće doneće, kao i do sada, kolegijum RTS-a.

U pismu Regionalne akademije za razvoj demokratije se navodi da je vreme da Javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost filmskog remek-dela Quo vadis, Aida?, koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kojem igra veliki broj glumaca iz Srbije. Traže da RTS građanima Srbije omogući da vide film.

"Da smo mislili, kao Akademija za razvoj demokratije, da je RTS onaj iz 90-ih ne bismo ni uputili apel. Smatramo da je RTS svestan umetničkog dometa ovog filma koji je pokupio prestižne evropske nagrade“, kaže Balša Božović iz Akademije za razvoj demokratije.

Dodaje da znaju da je postojalo interesovanje novinara iz Srbije da prisustvuju festivalu u Veneciji gde je bila premijera filma, ali da italijanska vlada to nije omogućila zbog pandemije koronavirusa.

I glumica Jasna Đuričić želela bi da vidi film na RTS-u.

Uredništvo Radio-televizije Srbije je odgovorno za program koji se emituje na njenim kanalima, pa i za igrani filmski program, kaže Nikola Popević, odgovorni urednik redakcije Filmskog programa.

"Kao javni servis građana Srbije, RTS se trudi da pokrije sve teme: od državnog, kulturno-istorijskog i svakog drugog značaja. To radi pre svega profesionalno i nepristrasno“, ističe Popević.

Podseća da je na godišnjicu zločina u Srebrenici emitovan dokumentarni film Srebrenička polja smrti, ali da je RTS prikazao sudbinu tamošnjih Srba filmom Zločin bez kazne - stradanje Srba u Podrinju autorke Slađane Zarić.

"RTS se ovim temama bavio odlukama svojih urednika kojima nisu prethodile bilo kakve medijske kampanje“, ukazuje odgovorni urednik redakcije filmskog programa RTS-a.

Film Quo vadis, Aida?, Jasmile Žbanić, dostupan je onlajn gledaocima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, saopštili su producenti.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво