Читај ми!

Ruska filmska ekipa vratila se na Zemlju nakon snimanja prvog filma u svemiru

Glumica Julija Peresiljd i reditelj Klim Šipenko bezbedno su sleteli u Kazahstan nakon 12 dana na Međunarodnoj kosmičkoj stanici, gde su snimali scene za „Izazov“, prvi film u orbiti.

Dvočlana ekipa prvog filma snimanog u Zemljinoj orbiti, ruska glumica Julija Peresiljd i reditelj Klim Šipenko sleteli su prema rasporedu u kazahstansku stepu, što je Ruska agencija za istraživanje svemira uživo prenosila. 

Na „čvrsto tlo“ vratio ih je kosmonaut Oleg Novitski, koji je na Međunarodnoj kosmičkoj stanici proveo šest meseci.

„Vozilo za spuštanje svemirske letelice Sojuz MS-18 sa posadom stoji uspravno i bezbedno je. Posada se dobro oseća!“, navodi se u tvitu „Roskosmosa“. 

Filmska ekipa vinula se ka Kosmičkoj stanici sa kosmodroma Bajkonur početkom meseca, u društvu kosmonauta Antona Škaplerova kako bi snimila scene za film Izazov (Vыzov).

Ako sve bude išlo po planu, ruska posada preduhitriće holivudski projekat koji je prošle godine najavio Tom Kruz zajedno sa Nasom i „Spejs eksom“ Ilona Maska.

Radnja ruskog filma, koja je uglavnom držana u tajnosti, kao i pojedinosti o budžetu ostvarenja, fokusira se na hirurga koji je poslat na MKS da spase kosmonauta.

Škaplerov (49), zajedno sa dvojicom ruskih kosmonauta koji su već bili na Međunarodnoj kosmičkoj stanici, navodno su u filmu imali male uloge.

Misija nije prošla bez problema

Dok je filmska ekipa stizala na MKS ranije ovog meseca, Škaplerov je morao da pređe na ručno upravljanje.

Kada su ruski kontrolori leta u petak izvršili testiranje na svemirskoj letelici Sojuz MS-18, brodski potiskivač je neočekivano pucao i destabilizovao MKS na 30 minuta, rekao je portparol Nase ruskoj novinskoj agenciji Tas.

Današnji povratak na Zemlju, koji je dokumentovala filmska ekipa, takođe će se pojaviti u ostvarenju, otkrio je Konstantin Ernst, šef TV mreže „Channel One" koja je koproducent filma Izazov.

Misija će dodati više stavki na dugu listu prvih stvari koje beleži ruska svemirska industrija.

Sovjeti su lansirali prvi satelit „Sputnjik“ i poslali u orbitu prvu životinju, psa po imenu Lajka, prvog čoveka – Jurija Gagarina i prvu ženu – Valentinu Tereškovu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво