Читај ми!

Venecija nastavila tradiciju lansiranja potencijalnih kandidata za Oskara

Francuski film „Događaj“ rediteljke Odri Divan, pobednik je 78. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji je tokom jedanaest festivalskih dana prikazao veliki broj filmova spremnih za oskarovsku trku.

Posle pobede rediteljke Žulije Dukorno na Kanskom festivalu, trijumf žena nastavljen je i na venecijanskoj Mostri. I očito da je reč o novim festivalskim tendencijama nakon godina ignorisanja autorki.

Uz to dobitnik Zlatnog lava, film Događaj Odri Divan je angažovana socijalna drama o pravima žena tokom 60-ih godina prošlog veka. Rediteljka sa gorčinom pripoveda o ileganlnom pobačaju, portretišući mladu studentkinju koja želi da prekine trudnoću u surovom vremenu kada je postojala mogućnost zatvorske kazne.

„Nastojala sam da film Događaj bude kao iskustvo. Želela sam da se stavim u kožu te mlade žene i sagledam da li ćemo zajedno moći da se uputimo na taj put. Dok sam snimala film stalno sam ponavljala – nemoj samo da je posmatraš, pokušaj da budeš ona“, objasnila je nagrađena Odri Divan.

Mostra je promovisala bioskopsko remek delo Moć psa, povratnički film oskarovke Džejn Kempion kojoj je više nego zasluženo dodeljen Srebrni lav za najbolju režiju. Vizuelno zavodljiv, sirov i napet psihološki vestern o surovim aspektima muškosti, punokrvan je film sa kakvim se kritičari odavno nisu susreli na festivalima.

„Volim svoje glumce, neverovatni su. Zahvalna sam Kirsten Danst, Džesiju Plemonsu i konačno Benediktu Kamberbaču koji je obišao svet da bi konačno došao do pravog filmskog junaka, ogolivši ga na najbolji način“, istakla je Džejn Kempion.

Dobra, ali ne i najbolja na Mostri bila je Penelope Kruz, koja je za ulogu u najnovijem filmu Pedra Almodovara Paralelne majke osvojila pehar Volpi za najoblju glumicu.

„Počastvovana sam. Svi znaju koliko je teško organizovati festival u ovom teškom vremenu. Hvala Mostri na organizaciji i na uporonosti što je uspela da zajedno slavimo film“, rekla je Kruzova.

Almodovarove Paralelne majke viđene su za španskog kandidata za Oskara. Potencijal da uđe u trku ima i Izgubljena ćerka Megi Džilenhol koju je Mostra nagradila Srebrnim lavom za najbolji scenario.

Iskusan potez Amerikanke, jer je scnenario zasnovan na romanu obožavane italijanske književnice Elene Ferante.

Da je Mostra ove godine nastavila dobru tradiciju lansiranja potencijalnih oskarovskih kandidata, potvrđuje i nekonvencionalna biografska drama Spenser Pabla Larena sa Kristen Stjuart u provokativnoj ulozi psihotične princeze Dajane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво