Читај ми!

Dodela Zlatnog globusa u novom ruhu, ponovo dominacija „Netfliksa“ i tri rediteljke u trci

Na ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa neće biti crvenog tepiha, niti zvezda u publici, a događaj će se istovremeno odvijati na Beverli Hilsu, u Kaliforniji i u Njujorku. Organizatori očekuju da će svečanost pratiti milioni gledalaca širom sveta.

S obzirom na to da pandemija još uvek trje i da su u Los Anđelesu na snazi stroge mere, ovogodišnju dodelu Zlatnih globusa će, kao i dodela Emija u junu mesecu, biti multimedijalni onlajn događaj.

Ceremoniju će, kao i prošle godine voditi glumice Tina Fej i Ejmi Poler, samo što će jedna biti u Njujorku, a druga u Los Anđelesu. U prenosu će veći broj slavnih imena predstaviti nominacije i nominovane, koji će morati da prate događaj iz svojih domova.

Prvi put tri rediteljke u užem izboru za Zlatni globus

Tri žene nominovane su za najbolju režiju za Zlatni globus i prvi put je više od jedne ušlo u uži izbor u jednoj godini. Redžina King, Kloi Žao i Britanka Emeralda Fenel nominovani su zajedno sa Dejvidom Finčerom i Aronom Sorkinom.

Prisustvo tri žene u kategoriji za najboljeg reditelja nije malo iznenađenje s obizirom na to da je u poslednjih 77 godina nominovano samo pet ženska reditelja, od kojih je poslednja bila Ava Duvernej za Selmu 2014. godine.

Fenel, King i Žao nominovane su za filmove Devojka koja obećava (Promising Young Woman), Noć u Majamiju (One Night in Miami) i Zemlja nomada (Nomadland), koji je Američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo za najbolji film 2020. godine.

Britanka Fenel je bila glavna scenaristkinja u drugoj sezoni serije Killing Eve, a ujedno glumi lik Kamile Parker Bouls u seriji Kruna. King je takođe i glumica, a osvojila je i Oskara i Zlatni globus 2018. za ulogu u filmu If Beale Street Could Talk. Kineska rediteljka Žao je prva žena azijskog porekla nominovana za nagradu.

Opet „Netfliks“

U isto vreme prošle godine u Holivudu se najviše zavidelo „Netfliksu“ koji je imao 34 nominacije, ali su na kraju osvojili samo dve nagrade. Ove godine, pak, „Netfliks“ ponovo dominira i to sa neverovatne 42 nominacije, kako u glavnim televizijskim, tako i u filmskim kategorijama.

Procene su da su im ovogodišnji izgledi mnogo veći, ali niko sa sigurnošću ne može da tvrdi.

Za jednu od „Netfliksovih“ prošlogodišnjih nagrada zaslužna je Olivija Kolman, koja je osvojila Zlatni globus za ulogu britanske kraljice Elizabete u seriji Kruna, što za mnoge nije bilo iznenađenje jer ona do tada nije izgubila nijednu nominaciju. Zlatni globus je osvojila i 2019. godine za ulogu britanske krunisane glave u filmu Miljenica, a 2017. za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Noćni upravnik.

Glumački dueli

Olivija Kolman i ove godine zamalo da ugrabi dve nominacije jer je bila u užem izboru za ulogu u filmu Otac, ali je nominovana samo za ulogu u novoj sezoni serije Kruna. No dupla kruna se smeši njenom sunarodniku, Britancu Saši Baron Koenu, za dva vrlo različita filmska glumačka ostvarenja, u filmu Borat naknadni film i u Suđenju čikaškoj sedmorici.

Još jedan Britanac, legendarni Entoni Hopkins, uvek je ozbiljan kandidat za bilo koju značajnu nagradu kad kod se pojavi na velikom platnu, mada iznenađuje činjenica da do sada nije osvojio Zlatni globus iako je za ovu nagradu od 1979. godine nominovan, čak, sedam puta. Na kraju mu je 2005. godine uručen Zlatni globus za životno delo.

Ukoliko Holivudsko udruženje stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) ove godine odluči da ispravi ovu nepravdu, 83-godišnji Hopkins bi postao najstariji glumac koji je dobio Zlatni globus u kategoriji najbolji glumac.

Mada, pretpostavlja se da mu ove godine na putu stoji Čedvik Bouzmen sa svojom poslednjom ulogom u mjuziklu Ma Rainey's Black Bottom. Američki glumac je preminuo u avgustu prošle godine u 43. godini od raka debelog creva sa kojim se borio pune četiri godine.

Favoriti sa najviše nominacija

Film Dejvida Finčera Mank ima najviše nominacija – šest – isto kao i serija Kruna u kategoriji TV serija, koja je izazvala mnogo različitih komentara zbog načina na koji su predstavljeni članovi britanske kraljevske porodice.

Po broju nominacija slede Sorkinov film Suđenje čikaškoj sedmorki (Trial of the Chicago 7) i TV komedija Schitt's Creek sa po pet nominacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво