Читај ми!

Premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ 5. decembra

U jeku pandemije, kada je „virtuelna“ dvorana najpoznatijeg domaćeg kućnog bioskopa MOJ OF domaćin mnogih festivala, premijerno u Srbiji 5. decembra na ovoj platformi će biti prikazana intimna priča „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ reditelja Borisa Miljkovića.

Svetska premijera filma Povratak kući – Marina Abramović i njena deca održana je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Sarajevu, a potom su usledili istaknuti međunarodni filmski festivali – od Jihlava u Češkoj, Mostra de Valensija u Španiji, do Sao Paolo mostre u Brazilu i festivala u Varšavi u Poljskoj.

Posle skoro četrdeset godina odsustva Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla. Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu nakon četiri decenije, njena putujuća retrospektivna izložba Čistač sa krajnjim odredištem u prestonici, poslužile su kao povod i inspiracija za nastanak filma Povratak kući - Marina Abramović i njena deca reditelja i scenariste Borisa Miljkovića.

„Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork. U Njujorku sam imala tri rada koja su potpuno promenila moj umetnički status“ – ovo je samo jedan od izdvojenih delova intimnog i iskrenog razgovora Marine Abramović sa rediteljem Borisom Miljkovićem zabeleženog u najnovijem filmu.

Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe Čistač Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa.

„Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikih umetnika. Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, upravo smo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj deci“, istakao je reditelj filma.

„Kada sam bila mlada mislila sam da je naš stan vrhunac luksuza. Sad, kada se setim svega mislim da je naš dom zaista užasno mesto“, priznaje Marina Abramović.

Film Povratak kući – Marini Abramović i njena deca je intimna priča o ukupnom životu jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti koji opisuje dileme koje su je okupirale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

Film je realizovala firma „Akcija produkcija“ (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa "LLC Abramovic". Direktor fotografije je Andreja Leko, montažer Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka, Petar Antonović.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво