Читај ми!

Nagrada Gojku Despotoviću na 5. Festivalu snimateljskih ostvarenja

Na petom festivalu snimateljskih ostvarenja u Beogradu za najbolji snimateljski rad nagrađen je Gojko Despotović za film „Proleće na poslednjem jezeru“ reditelja Filipa Čolovića o Ivi Andriću. Televizijski film u produkciji Radio-televizije Srbije "Proleće na poslednjem jezeru", po scenariju Vuleta Žurića, svoju premijeru imao je na 48. FEST-u. Nagrada za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji dodeljena Aleksandru Iliću za socijalnu dramu „Otac“ Srdana Golubovića.

Nagrade je dodelio žiri koji su činili filmski snimatelji Jacek Laskus iz Poljske, nominovan za Oskara 1998. godine, Dušan Joksimović, nagrađen za rad na filmovima Rane, Sveti Georgije ubija aždaju, Top je bio vreo, Falsfikator, Dnevnik mašinovođe i Kralj Petar Prvi, i Mario Sablić, četvorostruki dobitnik godišnje nagrade Hrvatskog udruženja filmskih snimatelja, koji potpisuje fotografiju u 12 igranih filmova i 18 televizijskih serija.

Poslenjeg dana petog Festivala snimateljskih osvarenja „Slika u pokretu", 21. novembra, na programu u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kulturnom centru Novog Sada prikazani su filmovi Sutra je još uvek juli Dejana Vlaisavljevića Nikta, u kome se kao direktor fotografije potpusuje Predrag Bambić i „Vojna akademija 5" reditelja Dejana Zečevića, na kome su radili direktori fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić.

U organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), petog Festivala „Slika u pokretu", prikazano je u takmičarskom delu programa osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije koje je selektor Miodrag Miša Milošević odabrao vodeći se vizuelnim dostignućima direktora fotografija.

U konkurenciji su bili i Asimetrija rediteljke Maše Nešković i direktora fotografije Đorđa Arambašića, Ekipa Marka Sopića i direktora fotografije Dimitrija Jokovića Džime, Ime naroda reditelja Darka Bajića i direktora fotografije Zorana Jovanovića Žafra, kao i Moj jutarnji smeh Marka Đorđevića i direktora fotografije Stefane Milosavljevića.

Ulaz na sve projekcije bio je besplatan, broj posetilaca ograničen zbog pandemije koronavirusa.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво