Читај ми!

„Ime naroda” i „Hotel Beograd” na festivalu pred gračaničkom publikom

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se pod sloganom „Ovde!" od 3. do 5. novembra u Domu kulture Gračanica, najavili su organizatori.

Prateći dešavanja na domaćoj filmskoj sceni KMMFF se ove godine fokusira na domaće bioskopske hitove, kao i naslove koji predstavljaju novi talas i donose novu energiju našoj kinematografiji, navode organizatori. 

Osim domaćih, biće prikazani i strani filmovi koji su obeležili značajne evropske festivale.

Festival će u utorak, 3. novembra u 19 sati, svečano otvoriti film Ime naroda reditelja Darka Bajića.

Reč je o istorijskoj sagi o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka, rađenoj po scenariju Milovana Vitezovića.

Glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić i drugi.

U selekciji domaćih filmova publici će biti predstavljen drugi dokumentarni film Jelene Radenović, Umetnost sećanja.

Tema filma su spomenici podignuti u periodu socijalizma, koje u poslednje vreme ponovo „otkriva" neka nova publika širom sveta.

Jedan od sagovornika u filmu je i prof. Miodrag Živković, vajar, autor spomenika na Tjentištu, Kadinjači, u Kragujevcu.

„Crnotalasna hrabrost” 

Debitantsko dugometražno ostvarenje mlade rediteljke Milene Grujić, film A. S. (25) koja potpisuje i scenario inspirisan istinitim događajem takođe će biti predstavljen publici na KMMFF.

Nakon premijere na Festivalu autorskog filma A. S. (25) izaziva veliku pažnju kritike zbog svoje „crnotalasne hrabrosti".

Na 55. Filmskim susretima u Nišu Vladimir Gvojić dobio je nagradu „Car Konstantin" za ulogu Saleta u tom filmu.

Bioskopski hit čiju je redovnu distribuciju, nažalost, prekinula pandemija koronavirusa, Hotel Beograd takođe stiže pred publiku u Gračanici. 

Ova komedija je već na premijeri pokazala veliki bioskopski potencijal i verujemo da će to biti hit koji će u punom kapacitetu vratiti publiku u bioskope čim dođe vreme za njegovu distribuciju.

Moj jutarnji smeh o kome se najviše govori otkako je osvojio Gran pri Festivala autorskog filma, nakon čega više priznanja na festivalima u Kijevu, Leskovcu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, Motovunu…

Ova nepretenciozna „komedija očaja" definitivno je obeležila prethodnu filmsku godinu i donela našoj kinematografiji novu energiju.

Otac, reditelja Srdana Golubovića je imao svetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu na kojem je osvojio dve nagrade, a potom je krajem februara otvorio 48. beogradski FEST.

Film je trenutno u konkurenciji i za nagrade Evropske filmske akademije (EFA), a od premijere do danas osvojio je brojna priznanja na našim i svetskim festivalima.

Vikend sa ćaletom je novi film Miroslava Momčilovića, autora bioskopskih hitova Sedam i po, Čekaj me, ja sigurno neću doći, Smrt čoveka na Balkanu, Smrdljiva bajka i Kad porastem biću Kengur (scenarista). 

Vikend sa ćaletom, za koji Momčilović potpisuje i scenario, donosi priču o paralelnim svetovima, o ocu i sinu različitih karaktera koji nakon godina razdvojenosti pokušavaju da uspostave prijateljski odnos u toku samo jednog vikenda.

Norveško-švedski film Nada rediteljke Marije Sedal pobednik je Festivala evropskog filma Palić.

Film govori o odnosu dvoje umetnika koji zapada u krizu zbog bolesti glavne junakinje. Žiri palićkog festivala istakao je da ih je film „na iznenađujući način dirnuo sirovošću kojom je pristupio svojoj temi, a pritom nikada nije bio jeziv".

Film Znoj je poljsko-švedska koprodukcija u režiji Magnusa von Horna, koji se 2015. godine pojavio kao debitant sa nagrađivanim filmom The here after. Ove godine je bio jedan od favorita festivala u Kanu koji, nažalost, zbog pandemije nije održan.

Film tokom tri dana prati život fitnes motivatorke Silvije Zajc, koja na društvenim mrežama ima stotine hiljada pratilaca.

Iako je okružena lojalnim radnicima i ljudima koji joj se dive, ona je u potrazi za prisnim odnosom u kojem bi sa nekim mogla da stvori bliskost i deli svoju intimu.

„Patrole” posle „Pravaca” 

Još jedan evropski film koji će publika imati priliku da pogleda je ostvarenje Stefana Komandareva Patrole.

Rađen prema istinitoj priči, scenario filma Patrole u svojoj osnovi razmatra savremeno bugarsko društvo, sa svim trenutnim problemima i apsurdima.

Film Patrole snimljen je u srpskoj koprodukciji i predstavlja svojevrsni nastavak Komadarevljevog poslednjeg ostvarenja Pravci, koji je 2017. godine prikazan u selekciji „Izvestan pogled” u Kanu.

Najmlađa publika će, kao i svake godine, imati svoj poseban prostor na festivalu i moći će da uživa u filmovima Superjunak SamSam, Čuvari Oza i Kućni patuljci: operacija kolačići.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival organizuje Evropski kulturni forum u saradnji sa Domom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво