Читај ми!

Pokretne slike su neraskidivi deo naše kulturne baštine

Svetski dan audio-vizuelne kuturne baštine obeležava se već 14 godina svakog 27. oktobra. Cilj obeležavanja ovog datuma je da se razvije svesto o potrebi hitne zaštite audio-vizuelnog nasleđa.

Krajem oktobra 1980. godine, na Generalnoj skuštini Uneska u Beogradu usvojene su Preporuke o čuvanju i zaštiti pokretnih slika, čime je prvi put zvanično skrenuta pažnja na kulturnu i istorijsku važnost televizijskih i filmskih snimaka i upućen apel da se odlučnom akcijom osigura njihova zaštita.

„Kulturna dobra su neobnovljiv resurs, ona jednom kad nestanu, nestanu zauvek. Ako se nešto negde brzo menjalo, to je kako su se pokretne slike menjale – od načina snimanja, do načina čuvanja. Dakle, na nama je da ovaj i svih drugih dana brinemo o pokretnim slikama, jer one su neraskidivi deo sa našom civilizacijom“, naglašava Radoslav Zelenović.

Jedan od najvećih projekata Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u proteklih nekoliko godina je „Vremenska linija kulture“.

„Ono što je vezano za 'Vremensku liniju kulture' jeste da je to interaktivan sajt, tako da svi korisnici sajta mogu da predlože i svoje sadržaje koje mi onda pregledamo, odobravamo i objavljujemo na 'Vremenskoj liniji'. Takođe, 'Vremenska linija kulture' je prevedena većim delom na engleski jezik, što će sigurno poslužiti i promovisanju naše audio-vizuelne baštine i van granica Republike Srbije“, naglašava Vuk Vukićević, direktor „Zaprokula“.

Muzejski depo RTS-a osnovan je pre 15 godina, a čuva televizijsku baštinu od njenih pionirskih dana. Ove godine bez obilazaka i skupova, a neke od sledećih, nadamo se u prostoru odgovarajućem za Muzej televizije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво