Fest danas slavi pola veka postojanja

Na današnji dan Fest puni 50 godina. Šta je sve stalo u pola veka te najvažnije filmske smotre kod nas, koja svetska imena su stigla u našu zemlju, šta smo premijerno gledali i ko će se sve pojaviti na svečanosti u Skupštini grada.

Gostujući u Jutarnjem proframu RTS-a Ivan Karl gradski sekretar za kulturu istakao je da je na današnji dan osnovan Fest tako što je osnovan prvi savet festivala. Za godinu i po dana imaćemo i 50-ti Fest jer je 1993. i 1994. godine bila pauza zbog sankcija i taj kalendarski raskorak između osnivanja i 50. rođendana iskoristićemo za čitav niz aktivnosti.

„Prva centralna proslava je danas u Skupštini grada, to je slogan 'Festovih pedeset' i on će sve vreme biti kao jedna vrsta ekikete do 50-tog Festa i pod tim sloganom mi ćemo obeležavati jubileje", rekao je Ivan Karl.

Koliko gostiju je za ovih 50. godina posetilo Fest i kako će izgledati današnja ceremonija?

„Naža želja da se odužimo i da se podsetimo na onih pedeset ljudi koji su svako na svoj način u domenu svojih mogućnosti i pozicija koje su imali na Festu, pomagali da Fest bude ono što je danas, a to je najznačajniji filmski festival. Od Milutina Ćolića koji je osnivač Festa, Dušana Vukosa i brojnih članova saveta, selektora, novinara, filmskih kritičara, reditelja. Na lep i simboličan način obeležićemo ovaj dan", istakao je Ivan Karl.

Sajam knjiga trebalo bi da se održi u decembru, umesto standardnog oktobarskog termina. 

„To će biti kao novogodišnji sajam knjiga, a to je ideja Duška Kovačevića, koju smo svi prihvatili", istakao je Ivan Karl gradski sekretar za kulturu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво