Bliži se proglašenje pobednika na Festivalu filmskog scenarija

Svečanim uručenjem nagrada za najbolji scenario i projekcijom poslednjeg filma iz takmičarske selekcije, na Velikoj letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji sutra se zatvara filmski festival. Osim revije najboljih domaćih filmova, jedno od obeležja ove filmske smotre je i Festivalski radio koji se emituje uživo na banjskoj promenadi.

Na velikoj sceni vrnjačkog amfiteatra, koji nosi ime proslavljeng glumca Danila Bate Stojkovića, svečano je otvoren 44. Festival filmskog scenarija gde će ove godine biti prikazano 10 novih domaćih filmova. Uz glumce i protagoniste, na sceni ali i pored nje biće novinari Radija Vrnjačke Banje.

I o svemu će izveštavati na festivalskom radiju koji svoj program emituje uživo ispred vrnjačkog bioskopa. To rade već 43 godine.

„Ovo je jedini radio koji se gleda i to je bila neka ideja koja je zaživela i Vrnjčani i gosti to vole. I ljudi koji dolaze poslom na Festival filmskog scenarija najradije se odazovu ovom filmskom radiju. Nama kao novinarima mnogo znači. Ipak je to istorija koja se piše i u kojoj mi na neposredan način učestvujemo“, objašnjava Milena Zisk, voditeljka Festivalskog radija.

Festivalski radio je popularan. Kako i ne bi kada i slučajni prolaznici mogu da zastanu ispred bioskopa, porazgovaraju i druže se sa poznatim glumcima. Sve to daje posebnu draž ovom festivalu.

„Mislim da je ovaj festival malo, što bi rekli ovi mlađi, sa sve mladim glumcima koji dolaze, udario neki rifreš i mislim da se on vratio u neke modernije tokove što je važno i dobro. On čak traje 44 godine. Sledeća godina je jubilarna četrdesetpeta", kaže umetnički direktor festivala Marko Živić.

Ove godine će na repertoaru festivala biti 10 domaćih filmova. Projekcije su u bioskopu i amfiteatru gde je dozvoljen ulaz za 500 gledalaca. Organizatorima je bitno da festival nije otkazan zbog epidemije koronavirusa i da je nastavljnena saradnja sa filmskim kućama.

„Uvek ističemo da je pokrovitelj iz godine u godinu ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Jugoslovenska kinoteka, lokalna samouprava Vrnjačke Banje. Dakle sve relevantne institucije su dale svoj doprinos“, kaže direktor festivala Saša Milenković.

Kao što je uz vatromet otvoren tako će festival biti i svečano zatvoren nakon petog takmičarskog dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво