Palić - jedan od prvih postpandemijskih festivala održava se u avgustu

Festival evropskog filma Palić, biće jedan od prvih postpandemijskih, ne samo u Srbiji, već i u Evropi. U vreme kada je, prema poslednjim informacijama, otkazano više od hiljadu festivala, Palićki se ubrzano priprema i 27. izdanje će biti održano od 8. do 14. avgusta.

Uživo konferencija za novinare, za kulturu uživo. Prva posle korone. Jedva su je svi dočekali. Organizatori 27. Festivala evropskog filma Palić, spremni su za sve: i za projekcije, samo na otvorenom ako bude trebalo i za odsustvo inostranih gostiju, mada ih očekuju. Nepoznanica je mnogo, ali je jedno sigurno - publika i filmovi se vraćaju. 

"Jedan od velikih uspeha je činjenica da je tokom ove pandemije i ovog prisilnog ili dobrovoljnog zarobljeništva, kultura bila izuzetno bitna i važna i da su ljudi preživeli gledajući filmove stare ili novije, serije. Zato je Palićki festival izuzetno važan jer odložen je Kan, pitanje je šta će biti s Venecijom, pričamo o velikim festivalima, mi smo odlučili da Palićki festival bude", rekao je akademik Dušan Kovačević, predsednik Saveta festivala evopskog filma Palić.

Osmog avgusta, festival će svečano biti otvoren svetskom premijerom domaćeg ostvarenja Ime naroda u režiji Darka Bajića.

Istorijski spektakl o Svetozaru Miletiću, kako je najavljeno, biće u konkurenciji za nagrade. Za kraj festivala, van konkurencije Hotel Beograd koji je posle samo jedne projekcije, zbog korone, publiku ispratio kući, a sada će je vratiti u bioskope.

"Kada je krenula pandemija, razgovarali smo o raznim stvarima. Tada nismo znali ništa drugo, no da festival neće biti u virtuelnom obliku", kaže Radoslav Zelenović, direktor Festivala.

Kvalitet filma i zdravlje publike, na vrhu su palićke agende. Ali i - finansije. Kreativna Evropa je festival već podržala. Čeka se podrška iz gradske, pokrajinske i republičke kase.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво