„Dnevnik Diane Budisavljević“ na RTS-u i HRT-u

Na dan proboja Jasenovca i na Dan sećanja na sve žrtve ustaških logora i Holokausta, Radio-televizija Srbije, na Prvom programu, prikazala je film „Dnevnik Diane Budisavljević“ o ženi koja je spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora.

Saznanje o stradanju dece u monstruoznim ustaškim logorima, pokrenuo je Dianu Budisavljević, rođenu u Austriji, a udatoj za srpskog lekara u Zagrebu, da pokrene akciju spasavanja i zbrinjavanja srpske dece iz brojnih logora.

U to vreme počinje i da piše dnevnik u kojem opisuje mučenja i stradanja dece, kao i susrete sa ratnim zločincima odgovornim za genocid u NDH, na osnovu kojeg rediteljka i scenaristkinja Dana Budisavljević, snima igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević.

Posle trijumfa filma u Puli, suze i aplauzi pratili su ga širom nekadašnje Jugoslavije.

„Film je u regiji pogledalo preko 65.000 ljudi, a kako to uporediti sa dostupnošću preko malog ekrana gde na neki način očekujem i možda višemilionsku publiku i zaista sam uzbuđena zbog reakcija koje će taj film probuditi u gledaocima“, istakla je rediteljka Dana Budisavljević.

Diana Budisavljević je vodila kartoteku o deci, kako bi se jednog dana vratili svojim porodicama. Krajem maja 1945. godine, agenti OZNE oduzimaju Diani albume sa fotografijama dece, a po nalogu Ministarstva socijalne politike Hrvatske oduzeta joj je i celokupna kartoteka, iako identifikacija nije bila završena. Dianu Budisavljević tumači Alma Prica.

„Ta izuzetna, hrabra i skromna žena Diana Budisavljević zauvijek je obilježila našu povijest svojom akcijom spašavanja 10.000 dece, 10.000 ljudskih života akcijom obrane čovječnosti u nečovječnom periodu vladavine NDH. Potresni iskazi i sjećanja preživjele dece svedoka Nade, Zorke, Milorada, Živka, srce su našeg filma. I sve dok postoji jedan čin dobrote i humanosti, postoji nada u ovaj svijet ma koliko nam se on strašan činio“, objasnila je Prica.

Dnevnik Diane Budisavljević večeras je bio na programu HRT-a i RTS-a.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво