RTS-ov dokumentarac „Tragom istine – Gde su?“ prikazan premijerno u Beogradu

Uoči Dana ljudskih prava, porodice nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji traže pravo da saznaju sudbinu svojih najmilijih. Njihova potresna svedočenja pretočili su u film „Tragom istine – Gde su?“ novinarka RTS-a Jelena Božović iz dopisništva u Užicu i snimatelj i reditelj Jovica Krstića iz niškog dopisništva.

 

Od 1998. do 2000. godine, na Kosovu i Metohiji je nestalo i kidnapovano 1.303 lica od kojih se za još 720 traga. Među njima i načelnik Hirurškog odeljenja Kliničko-bolničkog centra u Prištini. Otet je usred bela dana u 13 sati, 14 dana nakon donošenja rezolucije 1244.

„Otet je ispred glavnog ulaza bolnice u Prištini u prisustvu međunarodnih snaga koje su bile u bolnici. Niko nije reagovao i on je odveden neznano kud“, istakla je Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.  

Svedočenja članova porodica nestalih i kidnapovanih čine okosnicu filma. Bar neki mir u duši pronašli su oni koji su dobili posmrtne ostatke svojih najmilijih – braće, muževa, sinova. Do sada je izvršena primopredaja 220 tela.

„Nijedan sukob, nijedan rat nije završen dok sve kosti ne budu tamo gde bi trebalo da budu i zato će Komesarijat za izbeglice i migracije da bude tu i da nastavi da pomaže ovaj proces“, naglasio je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.

„Da mi danas nakon 20 godina nemamo nijednu presudu za ove zločine, nijedan proces koji je pokrenut i koji se vodi i koji je okončan je nešto što u najmanju ruku vređa“, ocenio je Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Autori filma imali su više od šest sati potrestnih ispovesti porodica.

„Novinar ne sme da plače već da radi svoj posao, tako da ljudi shvate šta je zlo i šta je pokušaj zla i da se suprotstave svakom zlu koje postoji i svakom zločincu i onom ko dozvoljava da taj zločin ostane nekažnjen“, objasnila je Jelena Božović, noovinar-istraživač.

„To sada ako ne zabeležimo, poješće vreme i otići će to negde i mislim da je čak i namera nekih pojedinaca da svojim činjenjem ili nečinjenjem da se upravo to desi“, zaključio je Jovica Krstić, snimatelj i reditelj filma.

Film Tragom istine – Gde su? biće uskoro emitovan na RTS-u.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво