Migrantska sudbina kroz objektiv Gorana Paskaljevića

Proslavljeni reditelj Goran Paskaljević premijerno je prikazao svoj najnoviji film „Uprkos magli“ na prestižnom festivalu u Valjadolidu.

Posle oslikavanja sudbina malih običnih ljudi u Sjedinjenim državama, Irskoj, Indiji - Goran Paskaljević je radnju novog filma inspirisanog pripovetkom Filipa Davida, smestio u Italiju, zemlju čiji je neorealizam snažno uticao na njegov rediteljski opus.

Podaci Evropola, prema kojima je u poslednjih nekoliko godina u Evropi nestalo 10.000 registrovane dece migranata, od toga polovina u Italiji, podstakli su angažovanog sineastu da se u intimnoj višeslojnoj porodičnoj drami, kroz prizmu deteta bavi gorućim problemom.

„Ono što je mene zanimalo to je raslojavanje društva. Jedni hoće da ih prihvate, drugi neće, ali ne znaju kako. Nikada nisam nudio gotove odgovore, ali nadam se da će kroz jaku emociju gledaoci da ga prihvate i da razmišljaju o ovoj, možda, najznačajnijoj temi u ovom trenutku, pogotovo u Evropi“, naveo je Paskaljević.

Radni naslov suptilno građene i emotivno snažne priče koja kritikuje netolerantne slojeve italijanskog drušva, bio je Zovem se Mohamed, ali Paskaljević ga je u samoj završnici promenio.

Uprkos magli, to je metaforički naziv, govori o toj ksenofobičnoj magli koja je zavladala svuda u Evropi. Niko ne želi migrante... Međutim, problem nije u tome da li će migranti da dođu, nego koji migranti dolaze, da li oni koji su zaista ugroženi ili ekonomski migranti“, ističe reditelj.

Italijansko-srpska koprodukcija Uprkos magli, koja spada u najbolja ostvarenja s potpisom Gorana Paskaljevića, domaću premijeru imaće početkom naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво