„Srce zločina“– novi format i izazov na poučan način

Radio-televizija Srbije od 24. septembra, na Prvom programu, u 22.00 časa, emituje „Srce zločina“ - igrano dokumentarni serijal koji se bavi temama iz crne hronike. Rekonstrukcije slučajeva snimane su na autentičnim lokacijama, sa akterima koji su, u velikom broju slučajeva, i sami učestvovali u istragama. Priče su ilustrovane i sudskom i policijskom dokumentacijom - fotografijama, snimcima i dokumentima.

Neki zločini su priča za sebe, a neki su poslužili kao povod za analizu sličnih situacija i problema koji dovode do nasilja, ubistava i drugih krivičnih dela.

Zahtevan serijal i po tematici i po formi, a pripreme za ovakav serijal su studiozne.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a,  Veljko Medić,urednik serijala Srce zločina objasnio je da je forma ovakvih emisija traje od 40 do 50 minuta. Da je bio  izazov naći dovoljno sagovornika, osmisliti scene i naći glumce za uloge. Ekipa koja je realizovala projekat je profesionalna, pa su i problemi bili zanemarljivi.

Mnogo je izazova u igrano dokumentarnim serijama, rekonstrukcija zločina, fotografija, priča.

„Vodili smo računa da radimo slučajeve koji su pravno okončani, gde postoji presuda, jer i policajci, tužioci i sudije u tom slučaju mogu da razgovaraju o tim pričama. Gledali smo da prikažemo da se u ovim našim emisijama, zločin ne isplati. Da kriminalci moraju da budu tamo gde im je mesto, da budu kažnjeni“, rekao je Veljko Medić.

Takođe dodaje da je jedan od izazova bio je i pronaći prijatelje, rodbinu i ljude koji su bili žrtve. Neki od njih su bez problema pristali da govore u ovom serijalu, a neki su i odustajali dan ili dva pre snimanja, uz napomenu da su emocije i dalje jake. Policija nam je izašla u susret i imali smo odličnu saradnju.

„Ekipa koja je realizovala ovaj projekat bila je izuzeto profesionalna. Sa advokatima, policajcima i sudijama čitali smo presude i pokušavali da se vežemo za ključni podatak i da ne pratimo sve likove“, ističe autor serijala.

Sve ovo sugeriše da se ovakav format dugo priprema i sve što je snimljeno pred kamerama počinje na temeljnom istraživanju.

„Ovo je za mene novi format, ja sam do sada bio u dnevniku i dnevno-informativnom programu i bavio sam se ovim temama u mnogo kraćoj formi. Bio je ovo izazov da se osmisli i uradi na pravi način“, zaključio je urednik serijala Srce zločina, Veljko Medić.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво