Restaurirani „Balkanski špijun“ u Jugoslovenskoj kinoteci 3. oktobra

Film „Balkanski špijun“ restauriran je i premijerno prikazan u Centru za kulturu „Vlada Divljan“. Slede besplatne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci.

Novi, dvanaesti digitalno restaurirani film u okviru projekta „Vip Kinoteka“, Balkanski špijun iz 1984. godine, Božidara Bote Nikolića i Dušana Kovačevića, prikazan je na svečanoj projekciji 20. septembra u prisustvu dela autorske ekipe i glumaca tog, kako je istakao direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, vanvremenskog klasika. 

„Jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenja u regionu, Balkanski špijun u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, koje je 1984. na Festivalu igranog filma u Puli ovenčano Zlatnom arenom, publika će od sada imati priliku da gleda u vrhunskom kvalitetu zahvaljujući digitalnoj restauraciji“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

„Ova filmska satira, u kojoj su nezaboravne uloge ostvarili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Sonja Savić, Zvonko Lepetić, verodostojno i na duhovit način kroz lik Ilije Čvorovića oslikava jedno vreme kao i arhetip 'balkanskog špijuna', što ovaj film čini i dalje aktuelnim“, dodao je Pantelić.

„Posvećujemo ovu projekciju svima onima koji su ga stvarali, a koji više nisu sa nama“, rekao je Pantelić, a uz buran aplauz publike odao je priznanje kreacijama Danila Bate Stojkovića, Bore Todorovića, Sonje Savić, Zvonka Lepetića...

Mira Banjac: Bila sam mala

Iz filmske porodice Čvorović na scenu je izašla Mira Banjac (koja je igrala Ilijinu suprugu Danicu), dočekana pravim ovacijama, a pridružili su joj se Božidar Nikolić, Branka Petrić, Milan Caci Mihailović, Slobodan Ivetić i Milenko Jeremić.

„Mi smo sada ostaci raskoši. To je život podario nama nekolikima. A cele porodice nema. Uvek je to jedna tuga. Jer to jeste bila jedna porodica, koja je krenula iz pozorišta. Imali smo veliku sreću, prvo što smo imali tako jak predložak – dramu Duška Kovačevića, zatim da je Bota Nikolić bio za kamerom i Duško kao supervizor“, izjavila je Mira Banjac.

Kako je priznala, nije uopšte očekivala da će igrati u ovom filmu. „Gledala sam predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Veoma mi se dopala. Branka Petrić je bila Danica i igrala je savršeno. Međutim, film ima neke druge zahtevnosti. Znam ja šta je bilo – ja sam malo mala, pa sam tu blizu Bate, a Branka bi mogla da ga nadvisi“, rekla je uz osmeh popularna glumica.

Mira Banjac je zahvalila Kinoteci i kompaniji kompaniji „Vip mobajl“, što su na vreme shvatili nužnost da se vredni filmovi digitalizuju i tako sačuvaju od propadanja.

„Ništa bez Bate Stojkovića“

Direktor „Vipa“ Dejan Turk naglasio je da je reč o sjajnom partnerstvu. „Kada smo krenuli nisam mislio da ćemo tako brzo napraviti tako puno, a evo naša kolekcija broji već dvanaest naslova za samo godinu i po dana“, rekao je Turk.

Ističući da je za celu kompaniju to jedan od najvažnijih projekata, Turk je pomenuo i susrete s glumcima.

„Nedavno nas je posetila Branka Petrić. Bilo je divno videti taj susret dve generacije. Prosek starosti u našoj firmi je 30 godina. Čuli smo kako su se nekada radili filmovi, koje su to bile emocije, kad još nije bilo digitalizacije, mobilnih telefona, računara, kada su samo bili ljudi s velikim srcima i velikim idejama. Mislim da je taj lični kontakt i
prenos iskustva ono što nam danas nedostaje“, rekao je Turk.

U okviru „Vip Kinoteke“ ranije je digitalno restauriran film Tri karte za Holivud Božidara Nikolića, koji je izjavio da se sada oseća kao klasik.

„Mislim da je Balkanski špijun i danas aktuelan. Desilo se da je napravljeno remek-delo. Ali ništa ne bi bilo bez Bate Stojkovića“, rekao je Nikolić.

Dušan Kovačević, čija su scenaristička ostvarenja takođe zastupljena u „Vip Kinoteci“ (Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug), trenutno nije u Beogradu.

Nije čudo da film i danas živi

Branka Petrić, koja je u filmu igrala novinarku, zahvalila je Kovačeviću što je za nju dopisao ulogu u filmskoj verziji Balkanskog špijuna

„Shvatila sam njegov odabir i sa zadovoljstvom sam ušla u tu priču“, rekla je Branka.

„Ovaj film je bio pravi fenomen. Dok je išao u bioskopima, mi smo igrali u JDP-u, bila je i jedna amaterska verzija u Beogradu, plus nam je gostovao Fabijan Šovagović sa zagrebačkom predstavom. I svi smo bili puni. Nije čudo što film i danas živi, a divno je što će nastaviti da živi ulepšan u digitalnoj verziji“, izjavila je Branka Petrić.

„Okrečite Beograd“

Milan Caci Mihailović je primetio da je dobio malu ulogu molera, ali da se, kada se radi film, nikada ne zna šta će se desiti.

„Imao sam jednu proročku rečenicu. I danas kad prođem pored neke škole čujem kako viču za mnom: 'Okrečite Beograd!' U ovo ozbiljno vreme ta rečenica mnogo znači. Žao mi je, nikako da okrečimo naš Beograd“, rekao je Mihailović.

Slobodan Ivetić, kome je mesto pomoćnika režije bilo prvi angažman posle studija, izjavio je da je to bilo nezaboravno iskustvo.

„Kao prva ljubav. Ostavio je mnogo traga. A i video sam kako se stvaralo pomoću štapa i kanapa“, rekao je Ivetić, i ispričao kako je scenograf Milenko Jeremić bušio zid iza sata s kukavicom, da bi ona, pomoću žice, izlazila tačno kada je u sceni to potrebno.

Milenko Jeremić istakao je da „scenografija ima i mnogo dublju ulogu, da opravda likove koji su u igri“. Prisetio se i teškog zadatka da nađe pravu lokaciju za set, kuću u strmoj ulici, sa prostorom u dvorištu za podstanara i drugim zahtevima iz scenarija.

Digitalno restaurirani Balkanski špijun biće prikazan i u Jugoslovenskoj kinoteci na besplatnim projekcijama 3. oktobra u terminima od 18 i 20.30 časova u „Sali Makavejev“.

Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво