„Ratne priče sa Košara“ u Banjaluci

Posle Beograda, film „Ratne priče sa Košara" sinoć je premijerno prikazan u Banskom dvoru u Banjaluci. Uoči premijere, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da moramo da se sećamo Košara, Paštrika, Koridora i Oluje i da znamo da srpski narod samo jedinstven može da reši svoje nacionalno pitanje.

U Banskim dvorima bili su i učesnici jedne od odlučujućih bitaka 1999. godine – komandant 53. graničnog bataljona koji je bio na prvoj liniji odbrane zemlje u bici na Košarama.

„Verujte da se večeras raduju duše 108 poginulih pripadnika Vojske Kugoslavije u rejonu karaule Košare. Velika je čast prikazivati ovaj film pred borcima Vojske Republike Srpske, pred potomcima boraca Vojske Republike Srpske, jer znam da ste imali mnogo Košara i mnogo Paštrika“, rekao je pukovnik Duško Šljivančanin, komandant 53. graničnog bataljona.

Filmovi Ratne priče sa Košara i Ratne priče sa Paštrika su zahvalnost učesnicima bitaka za sve što su oni tada učinili.

„Sve ovo što smo radili sa filmom Ratne priče sa Košara i sa filmom Ratne priče sa Paštrika, jer to je deo jednog serijala, jeste da se upravo posle 20 godina ovim momcima zahvalimo za sve ono što su oni tada dali i da im kažemo jedno veliko hvala“, objasnila je autorka filma Slađana Zarić. 

Bitka na Košarama simbol je odbrane državne granice i borbe za otadžbinu.

„Srbija i srpski narod nisu ničim izazvali ni opravdali NATO agresiju, kao što ni srpski narod ničim nije izazvao ni opravdao ratove na prostoru bivše Jugoslavije. Upravo zato mi možemo i moramo da budemo ponosni na junake sa Košara, Paštrika, Koridora, na stradalnike iz Oluje, a sve one koji su srpski narod branili“, istakao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

U bici na Košarama učestvovalo je 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije. Poginulo je 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво