Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ od 13. juna u „Starom gradu“

Ustanova kulture „Stari grad“ u Beogradu, biće domaćin festivala angažovanog, etnografskog filma „Vizantrop“, koji će se održati od 13. do 16. juna. Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije.

Selekciona komisija prvog festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ pogledala je 85 filmova iz više od 30 zemalja. 

Odlučeno je da na festivalu prikaže 28 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Specijalni program“.

Kategorije koje podrazumevaju nagrade su „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“.

Na programu festivala su, između ostalih i filmovi: Hrabrost, Janine Mebijus, Crvena zemlja, beli sneg, Kristine Moderbaher, U đavoljoj bašti, Pavela Boeckog... 

U žiriju festivala za kategoriju „Jednakost i zajedništvo“ su dr Ivan Đorđević (etnolog i antropolog), Ivana Todorović (dokumentaristkinja) i Maša Seničić (scenaristkinja).

Autor pobedničkog filma u toj kategoriji imaće priliku da bude predavač u okviru Međunarodne škole vizuelne antropologije, koju organizuje Centar za Vizuelnu antropologiju. 

Članovi žirija za kategoriju „Studentski film“ su Mikloš Barna-Lipkovski (dokumentarista i novinar), Emilija Bošković (etnološkinja i antropološkinja) i Ankit Bagči (filmski kustos).

I autor najboljeg studentskog filma imaće priliku da učestvuje u Međunarodnoj školi vizuelne antropologije.

„Etnolozi i antropolozi sve više prepoznaju potrebu da prošire svoju metodologiju i analitički izraz. Tradicionalne akademske reprezentacije u obliku članaka ili monografija tekstualnim putem pružaju uvid u kulturne prakse, norme i institucije društvene svakodnevice, međutim, kako bi se potpunije predstavila složenost društvenog života i problema sa kojima se zajednice suočavaju, potrebni su alternativni akademski pristupi, koji uključuju više čulnih perspektiva i na taj način olakšavaju razumevanje Drugog", poručili su organizatori Festivala.

Kolektiv okupljen oko festivala „Vizantrop“ smatra da audiovizuelne reprezentacije mogu imati dalekosežniji domet i širu publiku od stručno pisanih akademskih tekstova: „Njihov potencijal za uticanje na društvenu stvarnost je veći, stoga, etnografski film ne vidimo isključivo kao proizvod istraživačkog rada već i kao alat za iniciranje promena“, zaključili su organizatori festivala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво