„Ispod površine“ – novi festival istorijskog filma u Golupcu

U Golupcu će od 6. do 9. juna prvi put biti organizovan Golubački festival istorijskog filma pod nazivom „Ispod površine“, najavljeno je iz Turističke organizacije Srbije. U sali bioskopa „Golubac“ biće prikazano pet filmova uz izložbe i razgovor sa autorima.

Na otvaranju, publika će imati priliku da pogleda igrano-dokumentarni film U početku beše reč – Miroslavljevo jevanđelje, Boška Savkovića koji prati sudbinu rukopisa iz 12. veka od njegovog nastanka do upisa u Uneskovu biblioteku „Pamćenje sveta“ i tom prilikom biće izložena fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja iz različitih vekova. 

Na programu će biti i dokumentarac Bog da prosti Boška Milanovića o tajnoj likvidaciji srpskih glumaca u jesen 1944. i početkom 1945. godine kada se partizanska vlast obračunavala sa političkim neprijateljima, pod plaštom „državnih neprijatelja i kolaboranata“.

Publika će moći da pogleda i dokumentarni film Mora da ovo nije sve, Uroša Maksimovića o Jovanu Simiću koji je počeo da prodaje svoje sportske dresove kako bi spasao život male Nađe Novaković obolele od retke bolesti krvi, zatim Brevijar Gorana Šljivića o Mediteranu kao kolevci savremene civilizacije i Tajnu dunavskog vilenjaka, Dušana Vojvodića koji govori o operaciji „Dunavski vilenjak“, u okviru koje je po naređenju nemačkog generala Valtera fon Štetnera u zoni Prahova, potopljeno više od 220 brodova, kako ne bi pali u ruke Crvenoj armiji.

Cilj je da festival dobije međunarodni karakter 

Izvršni producent festivala Boško Savković je primetio da su retki festivali istorijskog filma, a da istorija predstavlja bitan deo turizma, zbog čega su se i odlučili upravo za te filmove.

Govoreći o nazivu festivala, naglasio je da uvek postoji paralelna istorija i istina koja se krije iza zvanične istorije, kao i autori koji je otkrivaju.

Festival organizuje Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“, kao jedina ustanova kulture u opštini Golubac, a vršilac dužnosti direktora Jasmina Glišić kaže da i im je cilj da od sledeće godine ta manifestacija postane međunarodna i takmičarskog karaktera, podsetivši da su se do 1989. godine u Golupcu održavali „Dani filmske komedije“.

Ulaz na projekcije je besplatan, a posetioci će na poklon dobiti knjigu u izdanju Kreativne radionice „Balkan“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво