„Crni“ Zlatni globusi – četiri priznanja filmu „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“

Drama „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ odnela je četiri Zlatna globusa na 75. dodeli tih nagrada, čija je ceremonija održana u duhu pokreta „Ja takođe“ i solidarnosti sa ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja. U televizijskoj kategoriji, dominirale su serije „Velike male laži“ i „Sluškinjina priča“.

U politički nabijenoj svečanosti dodele Zlatnih globusa, može se reći da je drama Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) pobednik večeri sa osvojenim nagradama za najbolji igrani film, scenario (Martin Makdona), sporednu ulogu (Sem Rokvel) i glavnu žensku ulogu.

Crnohumorna drama smeštena u Ebing u državi Misuri, u kojem majka očajnički pokušava da pronađe ubicu svoje ćerke.

Oskarovka Fransis Makdormand svojoj kolekciji priznanja dodala je i Zlatni globus za najbolju glavnu žensku ulogu, a nakon primanja nagrade istakla je važnost žena da javno ustanu protiv „seksualnih grabljivaca“.

„Svoje stavove smatram privatnom stvari i tako se i ponašam. Ipak, bilo je sjajno biti u ovoj prostoriji večeras i biti deo tektonske promene u strukturi moći filmske industrije. Verujte mi, žene koje su ovde večeras nisu došle zbog hrane. Došle smo da radimo“, rekla je glumica.

U drugim individualnim kategorijama, Giljermo del Toro osvojio je Zlatni globus za najbolju režiju za The Shape of Water, ostvarenje koje je u dodelu Zlatnih globusa ušlo sa najviše nominacija.

Britanska legenda Geri Oldman ovenčao se priznanjem za najboljeg glavnog glumca za ulogu Vinstona Čerčila u filmu Najmračniji sat, dok su Serše Ronan (Lady Bird) i Alison Dženi (I, Tonya) osvojile Zlatne globuse za najbolju glumicu i najbolju sporednu glumicu u komediji/mjuziklu.

Zlatni globus za najbolji strani film dobilo je ostarenje In the Fade.

Kao i na septembarskoj dodeli Emija, u kategoriji televizijskih ostvarenja dominirale su serije Velike male laži (Big Little Lies - najbolja drama ograničenog formata) i Sluškinjina priča (The Handmaid's Tale - najbolja drama).

Glumačka ekipa tih serija takođe nije ostala praznih šaka. Elizabet Mos osvojila je Zlatni globus za najbolju glumicu u Sluškinjinoj priči.

Sa druge strane, Nikol Kidman, Laura Dern i Aleksander Skarsgard osvojili su Globuse za svoje uloge u seriji Velike male laži, adaptaciji romana Lien Morijariti, u produkciji HBO.

Zlatni globus za najboljeg glumca u televizijskoj seriji dobio je Aziz Ansari. Robert de Niro je dobio nagradu za najboljeg glumca u miniseriji ili filmu, dok je za najbolju glumicu u televizijskoj seriji proglašena Rejčel Broznahan.

U kategoriji mjuzikla trujumfovao je film Lady Bird.

Nagradu „Sesil B Demil“ za životno delo osvojila je televizijska voditeljka Opra Vinfri, koja je postala prva crnkinja kojoj je dodeljeno ugledno priznanje. Domaćin ceremonije bio je poznati voditelj i satiričar, Set Majers.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво