De Niro uručio nagrade u Dohi

Održano prvo izdanje Trajbeka filmskog festivala u Dohi, u Kataru. Robert De Niro uručio nagrade filmovima „Tim Katar" i „Nar i smirna". Najperspektivnija rediteljka Sofija Al-Marija.

Robert De Niro ovog vikenda je posetio Katar, kako bi prisustvovao prvom izdanju Trajbeka filmskog festivala u Dohi.

Holivudski glumac je učestvovao u diskusijama, organizovanim povodom održavanja festivala, a uručio je i nagrade.

De Niro je osnivač originalnog Trajbeka filmskog festivala, osnovanog u Njujorku (posle terorističkih napada 11. septembra) i nazvanog po delu Menhetna, gde se nalazio Svetski trgovinski centar.

Na ceremoniji održanoj poslednjeg od četiri dana festivala, De Niro je uručio dve nagrade publike u vrednosti od 50.000 dolara.

„Teško mi je da izrazim koliko sam ponosan. Ovo je tek prva godina, ali sudeći po protekla četiri dana, budućnost festivala je svetla", izjavio je čuveni glumac pre nego što je proglasio pobednike.

Nagradu Najbolji film na festivalu dobila je Liz Mermin za dokumentarni film „Tim Katar", koji prati formiranje prvog nacionalnog srednjoškolskog debatnog tima i njegov odlazak u Vašington na Svetsko debatno prvenstvo.

Najbolji arapski film je debitantsko ostvarenje Palestinke Nadžve Nadžiar „Nar i smirna", koje govori o igračici, rastrzanoj osećanjima prema dvojici muškaraca.

Preovlađujuće mišljenje filmskih pozanavalaca je da je Sofija Al-Marija, čiji je film „Trkač" dobio nagradu za najbolji kratki film, jedna od najperspektivnijih katarskih režisera.

„Trkač" je snimljen ovog leta , u sklopu kreativne radionice koju je organizovaoTrajbeka filmski festival u Dohi, a govori o trkama i neopreznoj vožnji u Dohi.

Pored De Nira, od istaknutih filmskih stvaralaca, prisutni su bili i glumac Ben Kingsli i reditelji Martin Skorseze i Mira Nair, čiji je film „Amelija" otvorio festival.

Filmovi su bili prikazivani na velikim ekranima na otvorenom, kao i u novoizgrađenom Islamskom muzeju u Dohi.

Cilj organizatora festivala bio je da inspirišu novu generaciju filmadžija na Bliskom istoku, kako bi se još više unapredila filmska industrija u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво