„Antihrist" najbolji nordijski film

Kontroverzni film Larsa fon Trira dobitnik nagrade Nordijskog saveta. „Antihrist" je izazvao buru oprečnih reagovanja, od optužbi za mizoginiju do konstatacija da je reč o remek-delu.

Film „Antihrist" danskog režisera Larsa fon Trira proglašen je za najbolji nordijski film.

„Normalno da sam veoma zadovoljan i mislim da je to fantastično", izjavio je režiser, ali je napomenuo da nije verovao da bi njegov film, toliko kritikovan, mogao da dobije nagradu Nordijskog saveta.

„Ostali filmovi mora da su mnogo loši, ako je moj najbolji ove godine u nordijskim zemljama", dodao je Fon Trir.

„Antihrist" je priča bračnom paru koji se suočava sa bolom posle gubitka deteta. 

Pokušavajući da se izbore sa tugom, povlače se u šumu, ali bol i boravak u prirodi na površinu izvlače ono najgore u njima.

Finalne scene, prepune nasilja, eksplicitnog seksa i samopovređivanja šokirale su mnoge kritičare i izazvale burna reagovanja, a Fon Trir je optužen za mizoginiju.

Sa druge strane, nije bilo malo onih koje je film oduševio, uz ocene da je reč o "grotesknom remek-delu".

Film je premijerno prikazan na Festivalu u Kanu, a Šarlot Gejnzsburg je nagrađena za najbolju žensku ulogu. Pored nje, u filmu glumi još samo američki glumac Vilem Defo.

Nagrada Nordijskog saveta, foruma za saradnju vlada i parlamenata Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske, iznosi 350.000 danskih kruna (47.000 evra) i laureatu će biti uručena 27. oktobra u Stokholmu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво