Srbija dobija portal kojim će se pobediti piraterija

Ne ugrožavajući autorska prava, domaće filmove i serije od sada možete gledati na internet portalu „Netfilm“, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije kao kompletna platforma za distribuciju domaćeg filma i video-stvaralaštva preko interneta, potpuno zaštićena od piraterije.

Od kako su se pojavili alternativni vidovi distribucije, od video-kaseta, preko DVD-a, do interneta, srpska kinematogafija nikada nije mogla da dobije bitku sa piraterijom, jer su se filmovi prodavali na ulicama, a dijaspora je celokupnu domaću produkciju gledala besplatno ili putem piratskih kanala.

„Ovo je prvi pokušaj da se piraterija spreči i da konačno autori, producenti mogu svoja dela da eksploatišu preko interenta i da za to dobiju nadoknadu koja im pripada“, rekao je predsednik Grupacije kinematografa Dragan Bjelogrlić.

Dodao je i da će zahvaljujući Netfilmu, mali autorski filmovi naći svoj put do publike, jer su sinepleksi, multipleksi pod monopolom velikih holivudskih kompanija.

Bjelogrlić se nada da će platforma uspeti da zaživi, ali naglašava da to zavisi od nas samih, kao i od podrške Filmskog centra Srbije, Ministarstva privrede, Sektora za viokotehnološki kriminal MUP-a, Tužilaštva.

„Država je podržala ovaj projekat i pravni sistem će pokušati da pomogne da sve izazove u vezi sa autorskim pravima i piraterijom svedemo na nivo koji neće uticati profit autora“, rekao je vlasnik i direktor „Vižn tima“ Dragan Đurković.

Prema rečima Žike Jakšića, Srpska antipiraterijska angencija će s Jutjuba, Dejli mejla i ostalih piratskih internet portala, uključujući i torente, uklanjati one naslove koji zvanično budu postavljeni na Netfilm.

Ipak, već se razmatra mogućnost da cela platforma korisnicima bude besplatna, zahvaljujući oglašivačima koji bi pokrivali troškove.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво