Istorijski spektakl Džona Vua

Epska priča "Bitka kod Crvene stene" prikazuje bitku iz 208. godine, koja je izmenila tok istorije drevne Kine. Ostvarenje Džona Vua, snimljeno sa budžetom od 80 miliona dolara, ubedljivo je najskuplji azijski film svih vremena. Premijera u Srbiji zakazana je za 30. oktobar, u okviru "Sinemanije".

"Bitka kod Crvene stene", kineski istorijski spektakl, oslikava događaje koji su označili kraj dinastije Han, a koji su se odigrali neposredno pre početka perioda tri kraljevstva u staroj Kini.

Režiser filma je Džon Vu, a glavne uloge tumače Toni Leung Čin-Vai, Takeši Haneširo, Žang Fengji, Čang Čen, Hu Džun, Lin Či-Ling i Žao Vei.

U Aziji je ovaj film prikazivan iz dva dela, koja ukupno traju duže od četiri časa, dok je za tržište van Azije napravljena verzija koja traje oko dva i po sata.

Sa budžetom od 80 miliona dolara, ovo ostvarenje je najskuplji azijski film svih vremena.

Radnja filma odigrava se u staroj Kini, 208. godine. Iako je tada zvanično vladao car Han Ksijandi, država je podeljena u više zaraćenih državica.

Ambiciozni "broj dva" Cao Cao koristi cara kao marionetu i pokreće rat sa kraljevstvom na zapadu, kojim vlada carev rođak Liu Bei.

Konačni cilj Cao Caoa je da uništi sva manja kraljevstva, a zatim da postane neosporeni imperator ujedinjene Kine.

Sa druge strane, ni Liu Bei ne sedi skrštenih ruku, već šalje svog vojnog savetnika u kraljevstvo na jugu, kako bi ubedio njegovog vladara da se ujedine pred nadolazećom opasnošću.

Kada sazna za njihov savez, Cao Cao šalje vojsku od 800 hiljada vojnika i dve hiljade brodova na jug, u nameri da "ubije dve muve jednim udarcem".

Armija, koju je poslao Cao Cao ulogori se u šumi, koju od Crvene stene, gde je smeštena saveznička vojska, razdvaja samo reka Jangcekjang.

Lukavstvom protiv nadmoćnog neprijatelja

Pošto im ponestaje zaliha hrane, a neprijatelj je neuporedivo brojniji, čini se da je udružena vojska dva kraljevstva osućena na propast.

Zbog toga su njeni zapovednici primorani da se oslanjaju na sopstvenu mudrost, kako bi pobedili neuporedivo nadmoćnijeg neprijatelja.

Ovaj sukob na kopnu i vodi će postati najčuvenija bitka u kineskoj istoriji, u kojoj je spaljeno dve hiljade brodova i zauvek izmenjen tok istorije.

Reditelj filma Džon Vu je u izjavi za kinesku televiziju "CCTV" objasnio da se pri snimanju filma rukovodio istorijskim delom "Hronika o tri kraljevstva" i da je želeo da napravi najrealniju moguću verziju čuvenih istorijskih dešavanja.

Prvi deo filma je u Aziji zaradio 124 miliona dolara i tako nadmašio "Titanik", prethodnog rekordera.

Džon Vu je kineski reditelj i producent, rođen u Hong Kongu.

Čuven je po stilizovanim ostvarenjima sa izuzetno razrađenom koreografijom.

Karijeru je počeo snimanjem akcionih filmova u Hong Kongu, a najpoznatiji holivudski filmovi su mu "Slomljena strela", "Ukradeno lice" i "Nemoguća misija 2".

"Bitka kod Crvene stene" će kod nas biti prikazana 30. oktobra, u sklopu "Sinemanije".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво