Читај ми!

Oskari 2015: Ko je sve zaboravljen?

Danas su u Los Anđelesu objavljene nominacije za ovogodišnju, 87. po redu dodelu Oskara. Na listi nominovanih ima dosta odsutnih kako među filmovima, tako i među glumcima i glumicama koje će se 22. februara nadmetati sa prestižnu nagradu Američke filmske akademije.

Prema pisanju strane štampe, najviše je iznenadio izostanak animiranog filma Lego čiji su fanovi svoje nezadovoljstvo ispoljili na društvenim mrežava, tvrdeći da je reč o „velikoj nepravdi“ i tražeći objašnjenje od Američke filmske akademije.

Među ostvarenjima koja su dobila šansu da osvoje Oskara nema filma Foxcather, drame snimljene po istinitom događaju Beneta Milera koji se, pak, našao među nominovanima u karegoriji za najboljeg reditelja, kao i glavni glumac Stiv Karel kome se osmehuje zlatna statueta za najbolju mušku ulogu.

Veliko razočarenje verovatno je doživeo i Kristofer Nolan čija svemirska epopeja Interstelar nije ušla u uži izbor Akademije, premda je ostalo dva neupražnjena mesta (nominovano je osam od 10 mogućih filmova).

Očigledno da se članovima Akademije nije previše dopala mešavina žanrova - blokbastera i naučne fantastike, u ovom filmu koji je nominovan samo u tehničkim kategorijama.

Nolan je 2010. godine bio nominovan sa filmom Početak, ali je nagrada otišla Kraljevom govoru.

Nema ni filma Najnasilnija godina Dž.K.Čandora, kao ni trilera Iščezla Dejvida Finčera. Jedino je Rozamund Pajk uspela da obezbedi nominaciju u kategoriji najbolje glumice.

Dvostruki dobitnik Oskara (Neoprostivo, Devojka od milion dolara), Klint Istvud neće ove godine moći da konkuriše za treći trofej za najboljeg reditelja za film Američki snajperista, mada bi ipak mogao da se popne na pozornicu Dolbi teatra s ozbirom da se njegova ratna drama našla u trci za Oskara.

Iako je doživeo veliki uspeh u Americi, zaradivši više od 101 miliona dolara, film Unbroken u režiji Anđeline Džoli nije uspeo da se uvrsti među nominovane, a ni sama glumica nije nominovana za ulogu zle vile u Grdane u filmu Roberta Stromberga.

Zaboravljena je i Dženifer Aniston mada je važila za favorita za nominacije zahvaljujući ulozi u filmu Cake Danijela Bernza.

Od glumaca za koje su mnogi bili uvereni da će im imena biti pročitana danas u Los Anđelesu su i Dejvid Ojelovo koji igra Martina Lutera Kinga u drami Selma i sjajni Džejk Džilenhol u filmu Nightcrawler Dena Gilroja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво