Читај ми!

Najbolji film „Dvanaest godina ropstva“

Najvažniji Oskar u rukama producenata filma „Dvanaest godina ropstva“. Alfonsu Kuaronu za „Gravitaciju“ sedam priznanja Akademije, među kojima i za režiju. Metju Makonahi i Džared Leto u „Poslovnom klubu Dalas“ zaradili najprestižnije glumačke nagrade. Lupita Njongo najbolja sporedna, a Kejt Blančet najbolja glavna glumica. „Velika lepota“ strani film godine.

6.00 - Najviše Oskara, čak sedam, osvojio je triler u svemiru – Gravitacija – u kojem Sandra Bulok igra doktorku Stoun koja odlazi na svoju prvu misiju, a Džordž Kluni iskusnog astronauta Meta Kovalskog na svom poslednjem letu. Akademija je film nagradila za najbolju režiju, kameru, montažu, originalnu muziku, zvuk, montažu zvuka i vizuelne efekte.

5.56 – Nagrada godine, Oskar za ostvarenje godine filmu Dvanaest godina ropstva! Bred Pit govorio kao jedan od producenata kojima se uručuje priznanje. 

5.52 - „Ovo je sjajan trenutak u mojoj karijeri. Uživam. Nikad nisam toliko voleo svoj posao", rekao je „najbolji glavni glumac" nakon što je primio prestižnu statuetu.

5.50 – Glumac bez premca u 2013. godini Metju Makonahi zahvaljujući ulozi u filmu Poslovni klub Dalas.

5.43 – Glavna ženska uloga u Nesrećnoj Džasmin i još jedan Oskar za Kejt Blančet. Meril Strip nije ubedila Akademiju da je zaslužila četvrtu statuu.

5.32 – Režiser koji će sa priznanjem Američke filmske akademije otići kući je Alfonso Kuaron za Gravitaciju, otkrili su Andželina Džoli i Sidni Poatje.

5.24 – Pri adaptaciji literarnog predloška najbolji je bio Džon Ridli, koji je za veliko platno prilagodio knjigu Dvanaest godina ropstva. Originalni scenario Spajka Džounsa za film Ona, Akademija je ocenila kao izuzetan i nagradila.  

5.12 – Džejmi Foks i Džesika Bil osećajno su najavili da je na red došla originalna muzika. Nagradu je dobio Stiven Prajs za temu koja se može čuti u Gravitaciji. Pesma godine Let it Go iz crtaća Zaleđeno kraljevstvo.

4.53 – Glen Klouz je poručila da nikada neće biti zaboravljeni oni koji su zauvek otišli: Širli Templ, Piter O'Tul, Pol Voker... 

4.44 – Najbolju scenografiju u protekloj godini imao je Veliki Getsbi.  

4.28 – Dobitnik pozlaćenog kipa za najbolju kameru Emanuel Lubezki za Gravitaciju, ali to nije kraj: Alfonsu Kuaronu i Marku Sangeru dodeljeni su Oskari za montažu. 

4.15 – Sporedna uloga za pamćenje je rola Lupite Njongo u filmu Dvanaest godina ropstva.

4.07 – Još dva Oskara Gravitaciji, kažu članovi Akademije – za sjajan miks zvuka i besprekornu montažu zvuka.

3.54 – Bred Pit je najavio Ordinary Love, pesmu iz filma o Nelsonu Mandeli, i "U2".

3.50 – Ostvarenje snimljeno van engleskog govornog područja koje je ostavilo najjači utisak tokom 2013. jeste italijanska Velika lepota reditelja Paola Sorentinija. 

3.43 – Počasni Oskar za Andželinu Džoli.

3.38 – Članovi Akademije među ponuđenim dokumentarnim ostvarenjima odabrali 20 Feet from Stardom.

3.30 – Helijum najbolji kratkometražni film i The Lady in Number 6: Music Saved My Life najbolje kratko dokumentarno ostvarenje. 

3.20 – Prva nagrada za Kuaronovo ostvarenje: vizuelni efekti za Oskara viđeni su u ostvarenju Gravitacija.

3.13 - „Magični Majk“ Metju Makonahi i Kim Novak: „Nagradu Akademije za kratki animirani film dobio je Gospodin Ublo. Najbolji crtać Zaleđeno kraljevstvo!"  

2.56 – Pozlaćenu statuetu za kostim, Semjuel L. Džekson i Naomi Vots uručili su Ketrin Martin, za rad na filmu Veliki Getsbi. Šminka i frizura - izuzetne u ostvarenju Poslovni klub Dalas. Adrita Li i Robin Metjuz prvi put su nominovane, ali i pobedile.

2.42 – Prvi Oskar ide u ruke Džareda Leta!

2.40 – En Hatavej je prvi prezenter. Najavila je nominacije za najbolju mušku sporednu ulogu.

2.30 – Borba je počela! Elen Dedženeris pozdravila je gledaoce širom planete i požalila se na kišu koja je prethodnih dana komplikovala život u Holivudu.

2.17 – Ma kakav frak?! Farel Vilijams je srećan (i obučen) poput školarca, baš kao u pesmi Happy, koja mu je donela nominaciju za priznanje Akademije. Na dodelu je došao sa suprugom Helen Lasičan.

1.57 – Dejvid O'Rasel, reditelj ostvarenja Američka prevara, koje ima 10 nominacija, ne krije nervozu.

1.32 – Ni u najvažnijoj večeri u godini ne mogu bez društvenih mreža. Glumac i reditelj Džozef Gordon-Levit otkrio je kako mu je na putu do epicentra dešavanja.

1.10 – Slaba kiša i dalje nervira organizatore, ali i slavne dame u dugim haljinama.

00.40 – I poslednje odbrojavanje je počelo: još 100 minuta do Oskara!

00.33 – Glumica Porša de Rosi podržaće iz publike svoju partnerku, voditeljku dodele Elen Dedženeris. Stigla je i legenda muzike i filma Lajza Mineli. 

00.03 – Zvezde počele da pristižu na crveni tepih, među prvima američka glumica grčkog porekla Marija Menunos.

23.30 – Tenzija raste! Samo tri sata do početka spektakla.  

22.40 – Poslednje pripreme za najvažniji događaj u godini u „Dolbi teatru“ privode se kraju.

Ljubitelji sedme umetnosti širom planete, a još više filmski radnici, s nestrpljenjem su čekali 2. mart. Sve što se proteklih 12 meseci događalo na velikom platnu sumirano je i u „Dolbi teatru“ u Holivudu proglašeni su najbolji.

Za dobro raspoloženje na 86. uručenju nagrada Američke filmske akademije bila je zadužena Elen Dedženeris, koja se u ulozi voditeljke dodele našla drugi put.

U predaji pozlaćenih statueta pobednicima učestvovala su brojna poznata lica, poput Roberta de Nira, Džima Kerija, Penelope Kruz, Džona Travolte, Andželine Džoli i Breda Pita.

Nervozu i tremu od iščekivanja nagrada rasterivali su Farel Vilijams, Idina Menzel, Karen O i grupa "U2", koji su izveli numere koje su se takmičile za Oskara za najbolju originalnu pesmu.

Za nagradu večeri, Oskara za najbolji film, nadmetalo se devet ostvarenja Američka prevara (American Hustle), Kapetan Filips (Capetan Phillips), Poslovni klub Dalas (Dallas Buyers Club), Gravitacija, Ona (Her), Nebraska, Filomena (Philomena), Dvanaest godina ropstva (12 Years a Slave), Vuk sa Vol strita (The Wolf of Wall Street).

Uoči dodele, analitičari su lomili koplja oko tri favorita - Dvanaest godina ropstva, Gravitacije i Američke prevare. Najčešće se govorilo o političkoj korektnosti zbog teme rasizma, poštovanju prema briljantnom balansiranju u priči o čoveku u svemiru i o tome da komediji-drami nije mesto među ostvarenjima godine.

„Najveća živa glumica“, Meril Strip 18. put je bila na listi za priznanje Akademije.

Međutim, na putu do osvojenog četvrtog Oskara isprečila joj se koleginica Kejt Blančet, koja je bila najozbiljniji kandidat u kategoriji briljantnih glavnih glumica.

Kada je jači pol u pitanju i kategorija glavnih rola, čak su se i kladioničari hvatali za glavu.

Ne zna se ko je više zaslužio pozlaćenu statuetu: Metju Makonahi koji je drastično smršao zbog uloge u filmu Poslovni klub Dalas, opasni Leonardo Dikaprio u Vuku sa Vol strita ili sjajni Čuvetel Edžiofor (Dvanaest godina ropstva), Kristijan Bejl (Američka prevara) i Brus Dern (Nebraska).  

Američka filmska akademija ove godine dodelila je nagrade u 24 kategorije.

Svečana ceremonija uručenja pomerena je na 2. mart iz ustaljenog februarskog termina da se ne bi „sudarila“ sa prenosom dešavanja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. 

Za direktan prenos svečanosti u „Dolbi teatru“, na teritoriji SAD, bila je zadužena TV mreža „Ej-Bi-Si“.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво