Читај ми!

„Goblinski režim“ je termin Oksfordovog rečnika za 2022. godinu

Termin se odnosi na „vrstu ponašanja koju odlikuju lenjost, aljkavost i pohlepa, i tipično je za osobe koje odbacuju društvene norme ili očekivanja“. Došao je na prvo mesto, o čemu se odlučivalo javnim glasanjem.

Više od 340.000 govornika engleskog širom sveta dalo je svoj glas za „goblinski režim“ „Metaverzum“ je bio drugi izbor, a zatim #IStandWith. „Goblinski režim“ je odneo ubedljivu pobedu sa 93 odsto ukupnog broja glasova.

Predsednik Oxford Languages Kasper Gretvol rekao je da su se on i njegove kolege „nadali da će javnost uživati u uključivanju u proces“, i da ih je nivo angažovanja „potpuno iznenadio“.

„S obzirom na godinu koja izmiče 'goblinski režim' govori pomalo o svima nama koji se u ovom trenutku osećamo preopterećeno“, dodao je Gretvol.

Pobednički termin je prvi put „osvanuo“ na Tviteru 2009. godine, ali je postao viralan na društvenim mrežama u februaru 2022.

Goblinski režim „prihvata udobnost izopačenosti“, napisao je u martu reporter Gardijana Keri Pol, koji je porast upotrebe ovog termina pripisao „trećoj godini pandemije, i strahovitim pričama o početku trećeg svetskog rata“.

Haštag #goblinmode na Tik toku se često koristi kao odbijanje trenda koji se odnosi na to da budete „najbolja verzija sebe“, odnosno da ustajete rano za vežbanje, izvršite složene rutine za negu kože i pijete organske zelene smutije – i, naravno, objavljivanje svih detalja o svemu tome – na društvenim mrežama.

Primećeno je da je upotreba „režima goblina" porasla u prvoj polovini 2022. godine, kada su ograničenja zbog kovida 19 bila ublažena u mnogim državama.

„'Goblinski režim' zaista mnogo govori o vremenu i duhu vremena, i to je svakako izraz iz 2022. Ljudi gledaju na društvene norme na nove načine. To daje ljudima dozvolu da odbace društvene norme i prihvate nove“, izjavio je američki lingvista Ben Cimer.

„Goblinski režim“ se pridružuje prethodnim rečima godine iz Oksforda, među kojima su „klimatska vanredna situacija“ (2019) i „selfi“ (2013).

Leksikografi Oksfordskog rečnika engleskog jezika izabrali su 2021. reč godine: „vaks“ (vaxx).

Drugi rečnici su takođe odabrali 2022. reči godine: Kolins je izabrao „permakrizu“, a Vebsterova – „gaslajting“.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво